Езерото Сейфе в провинция Кършехир в централна Турция се е

...
Езерото Сейфе в провинция Кършехир в централна Турция се е
Коментари Харесай

Езерото Сейфе изчезна от картата на Турция

Езерото Сейфе в провинция Кършехир в централна Турция се е трансформирало в солена низина от юли до момента. Четирите извора, които зареждат водоема, са пресъхнали, съобщи Daily Sabah.

Езерото с повърхност от 10 700 ха е едно от най-важните влажни зони и резервати за птици в Турция. То е дом на 187 типа пернати, включително на 27 застрашени типа.

Малкото туристи, които посещават езерото, с цел да видят колониите от фламинго, жерави и патици, останаха разочаровани. „ Можехме да забележим разнообразни водолюбиви птици в езерото, според от времето на годината. В момента то е в окаяно положение. Езерото Сейфе е пресъхнало. Искаме управляващите да намерят решение допустимо най-скоро. Това е доста значим обект за града – идваха туристи, мястото бе доста оживено ”, споделя Есма Коч.

Мохамед Талха Йълмаз си спомня, че последния път, когато е посетил езерото, е следил прелета на доста типове птици от особено направената кула. Той се надява резерватът да бъде възобновен.

Султан Киймаз от Факултета по земеделие на университета Kırşehir Ahi Evran изясни, че равнището на водата в резервоара внезапно е спаднало в интервала 1998-2022 година, заради неналичието на превалявания и фрапантното нарастване на използването на вода за напояване. „ Ефектът от сушата закупи още по-голямо значение през днешния ден с човешките действия. В нашите изследвания върху басейна на Сейфе виждаме, че равнището на водата в езерото съществено понижава от юни до декември, вследствие и на увеличеното потребление на подземни води за питейна вода и селско стопанство. Водните запаси в района са доведени до лимита си от неконтролираното и безразсъдно потребление “, изясни ученият.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР