Езерата достигнаха най-ниското си ледено покритие от над 50 години

...
Езерата достигнаха най-ниското си ледено покритие от над 50 години
Коментари Харесай

Ледът на Големите езера в САЩ достига рекордно ниско ниво: какво означава това за най-голямата сладководна система в света?

Езерата доближиха най-ниското си ледено покритие от над 50 години предишния месец, като специалисти предизвестяват, че може да последва разцвет на токсични водорасли и понижаване на рибните ресурси.

Биолозите наблюдават нежната вълча популация на далечен остров Горно езеро всяка зима от 1958 година насам. Но те трябваше да съкратят плануваното за този сезон седемседмично изследване единствено след две седмици.

Ски самолетът, от който откривателите на Мичиганския механически университет учат, употребява замръзналото езеро като писта за кацане, тъй като няма къде да кацне на острова. Но тази странна топла зима остави Големите езера съвсем лишени от лед.

С напредването на темпа учените се пробват да схванат по какъв начин зимите без лед могат да повлияят на най-голямата сладководна система в света.

Повечето от резултатите са към момента теоретични, защото езерата като цяло са прекомерно подли за експедиции за събиране на данни през най-студените месеци и биолозите отд...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР