ез промени в Конституцията на България не могат да бъдат

...
ез промени в Конституцията на България не могат да бъдат
Коментари Харесай

Емил Радев: Промените в Конституцията са единственият начин да изпълним препоръките на ЕК, Венецианската комисия и GRECO

ез промени в Конституцията на България не могат да бъдат изпълнени рекомендациите на Европейска комисия, Венецианската комисия и групата за битка с корупцията към Съвета на Европа (GRECO). Това разяснява евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ и зам.-председател на комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Екологичен потенциал.

Според него планът за нова Конституция, показан от Политическа партия ГЕРБ, има за цел промяната в правосъдната система да продължи в сходство с направените рекомендации.

Българският евродепутат взе присъединяване в съвещанието на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Екологичен потенциал, на което заместник-председателят на Европейската комисия за полезностите и прозрачността Вера Йоурова показа настоящото положение на Механизма за съдействие и инспекция, засягащ както България, по този начин и Румъния.

В рамките на разискването посочи, че няма правни причини, които да пречат за анулацията на мониторинга.

"Европейската комисия ясно съобщи, че България е изпълнила поетите при присъединението си задължения и Механизмът за съдействие и инспекция би трябвало да отпадне ", уточни евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ, като напомни, че за взимането на това решение са дали поддръжката си и отрасловата комисия, и ръководителят на Екологичен потенциал.

"Надявам се, че в този случай Европейска комисия не ползва двойни стандарти по отношение на България ", означи Радев.

"Със или без механизъм промените в България не престават ", безапелационен бе той.

По думите му държавното управление и виновните институции в страната ни работят уверено и поредно "за реализиране на необратимост в правосъдната промяна и битката с корупцията, за гарантиране на върховенството на закона и отбрана на демократичните полезности и главните права ". "Пример за това е и предлагането за привикване на Велико Народно заседание, което да одобри нова Конституция ", съобщи.

Сред предвижданите съответни промени в главния закон на България, той открои разделянето на Висшия правосъден съвет на Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите. "Това ще подсигурява самостоятелност на правосъдните специалности ", счита евродепутатът. "Професионалната квота в Съдебния съвет на съдиите ще се усили и ще има болшинство над политическата квота.

Предлагат се също промени, с които да се усили отчетността на основния прокурор. Така ще се изпълнят и съответните рекомендации на Венецианската комисия ", изясни, акцентирайки предложенията в инициирания от ГЕРБ план, които имат директно отражение върху правосъдната система.

"Необходим е политически консенсус, с цел да приключим сполучливо този развой ", добави евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ, като подчертава, че с цел да има нова Конституция, е значимо всички политически партии да вземат участие в полемиките и да поддържат измененията.

В рамките на днешното съвещание стана ясно, че на 23 септември Европейската комисия ще показа отчета по новия механизъм за върховенството на закона, който е с доста по-широк обсег от Механизма за съдействие и инспекция за България и Румъния и ще се ползва еднообразно за всички държави-членки на Европейски Съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР