Ейми Кони Барет положи официално клетва днес като нов член

...
Ейми Кони Барет положи официално клетва днес като нов член
Коментари Харесай

Ейми Кони Барет положи клетва като нов член на Върховния съд на САЩ

Ейми Кони Барет постави публично клетва през днешния ден като нов член на Върховния съд на Съединени американски щати, съобщи ДПА.

Агенцията отбелязва, че това е затвърдило консервативното болшинство в най-висшата правосъдна инстанция в страната.

Вчера следеният от републиканците Сенат на Съединени американски щати утвърди Барет за нов член на Върховния съд с 52 гласа " за " и 48 " срещу ". С това републиканското болшинство в най-висшата правосъдна инстанция в Съединени американски щати се усили до шестима съдии, до момента в който либералите са трима.

Утвърждаването на Барет бе победа за президента републиканец Доналд Тръмп, който я номинира за заместител на " демократичната икона " Рут Гинсбърг, умряла предишния месец. Републиканците в Сената побързаха да утвърдят новия член на Върховния съд преди изборите на 3 ноември, на които партията може да загуби Белия дом и болшинството си в горната камара на Конгреса.

Кандидатът за президент на Демократическата партия Джо Байдън назова този ход стремителен и невиждан.

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър съобщи, че с гласуването толкоз покрай изборите републиканското болшинство " хвърля доверието си в огъня ".

В Съединени американски щати висшите съдии са с доживотен мандат. Демократите, които недоволстваха мощно от одобряването на 48-годишната Барет толкоз малко време преди изборите, се притесняват, че в този момент Върховният съд ще взима очебийно консервативни решения, евентуално за години напред, по въпроси като здравното обезпечаване, абортите, правата на хомосексуалистите и контрола върху огнестрелните оръжия, отбелязва ДПА.

За четири години като президент на Съединени американски щати Тръмп номинира трима висши съдии.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР