Ейбрахам Линкълн, 16-ят президент на САЩ, е признат за най-успешният

...
Ейбрахам Линкълн, 16-ят президент на САЩ, е признат за най-успешният
Коментари Харесай

Историята на Ейбрахам Линкълн, който промени хода на историята

Ейбрахам Линкълн , 16-ят президент на Съединени американски щати, е приет за най-успешният президент в историята на Съединени американски щати.

Той е роден на 12 февруари 1809 година в дребна плантация в щата Кентъки. Семейството му се мести в югозападната част на Индиана, когато той е на седем. Образованието си получава вкъщи.

Линкълн напуща фамилията си и заживява в Ню Сейлъм, щата Илинойс, където работи като земемер, куриер, занимава с търговия. Служи известно в армията, а малко по-късно стартира да практикува като правист.

Той стартира политическата си кариера през 1832 година, когато е на двадесет и три години с акция за избора му за Генералното заседание на Илинойс. Основната му концепция е да се правят усъвършенствания на речната навигация, които да привлекат повече търговски параходи по Сангамон, а това от своя страна ще разреши рядко обитаемата и бедна област да се оживи и да просперира.

Кандидатира се за Конгреса, само че на изборите през 1843 и 1844 година не съумява в това начинание. Става член на Конгреса през 1846 година от партията на вигите и остава на този пост до 1849 година.-->

През 1860 година Ейбрахам Линкълн побеждава в президентските избори и става 16-тия президент на Съединени американски щати.

Той е върл съперник на робството и последовател на концепцията за независимост и тъждество сред хората. Това е повода преди встъпването му в служба седем южни щати да се отделят и да образуват Конфедеративните американски щати. В резултат стартира Американската революция.
 Ейбрахам Линкълн ThinkStock/Getty Images
Линкълн издава указ, в който се афишира, че в случай че Южните щати не се върнат в Съюза до 1 януари 1863 година, то всички плебеи на техните територии ще бъдат оповестени за свободни жители.

Този указ води до основаването на 13-тата корекция в американската Конституция , с която на територията на Съединени американски щати се не разрешава робството .

През 1864 година Ейбрахам Линкълн е избран отново за втори мандат като президент на Съединени американски щати . През март 1865 година поставя още веднъж клетвата, с която встъпва в служба. Месец по-късно, на 14 април 1865 година, до момента в който гледа театрална режисура, против него е осъществено нападение.

Линкълн умира в ранните часове на 15 април 1865 година във Вашингтон.
 Ейбрахам Линкълн ThinkStock/Getty Images

И още:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР