ExxonMobil се съгласи да купи Pioneer Natural Resources, основен производител

...
ExxonMobil се съгласи да купи Pioneer Natural Resources, основен производител
Коментари Харесай

ExxonMobil се съгласява да закупи шистовия съперник Pioneer в сделка за $60 милиарда

ExxonMobil се съгласи да купи Pioneer Natural Resources, главен производител на шистов нефт в договорката, която ще удвои повече от отпечатъка на Exxon в Пермския басейн в югозападните щати.

Въпреки че е най-голямата петролна компания в Съединени американски щати, ExxonMobil относително постепенно разработваше шистов нефт, защото останалата част от промишлеността го правеше, с цел да усили доста производството на нефт в Съединени американски щати през последното десетилетие. Pioneer е най-големият производител в Пермския басейн с 850 000 чисти акра в региона към Мидланд, Тексас, с 570 000 чисти акра на ExxonMobil в басейните Делауеър и Мидланд.

Обемът на произвеждане на ExxonMobil в Перм ще се удвои до еквивалента на 1,3 милиона барела нефт дневно, съгласно компанията.

„ Pioneer е явен водач в Перм с неповторима база от активи и хора с дълбоки знания в промишлеността. Комбинираните благоприятни условия на нашите две компании ще обезпечат дълготрайно основаване на стойност, надхвърляща това, което всяка компания е в положение да направи независимо “, сподели изпълнителният шеф на ExxonMobil Дарън Уудс.

Съгласно договорката акционерите на Pioneer ще получат 2,3234 акции на ExxonMobil за всяка акция на Pioneer, 8% награда въз основата на цената на затваряне във вторник. Акциите на Pioneer се покачиха с към 2% в предпазарната търговия след новините, до момента в който акциите на ExxonMobil бяха по-ниски.

Но договорката може да се сблъска с регулаторни спънки.

Администрацията на Байдън зае доста по-критична позиция във връзка с одобряването на сливания, в сравнение с предходни администрации, оспорвайки някои покупко-продажби по антитръстови аргументи. Освен това беше сериозен към огромния нефт за високите цени на петрола и газа, макар че тези цени се дефинират най-вече на международните пазари, а не от самите петролни компании.

Това е разрастваща се история. Ще се актуализира

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР