Евтините продукти, без гарантиран произход в интернет, са най-лесни за

...
Евтините продукти, без гарантиран произход в интернет, са най-лесни за
Коментари Харесай

Родителски контрол или подслушвател на детската китка

Евтините артикули, без обезпечен генезис в интернет, са най-лесни за хакване. От българският производител " Алтерко роботикс " оповестиха, че съблюдават прецизно условията на контролните органи

Още по тематиката
Естония деактивира документите на 760 000 е-лични карти поради проблеми със сигурността
от Дневник,3 ное 2017
" Алтерко роботикс " показа още устройства за интелигентен дом

Те могат да се ръководят от разстояние посредством мобилно приложение и демонстрират изразходваната сила в действително време
25 юли 2017
" Алтерко " купува поточна линия с европейско финансиране

Технологичният холдинг получава 700 хиляди лева по програмата за конкурентоспособност
13 дек 2016 Полезни, съвременни, занимателни, само че и рискови. Актуалните в последно време умни часовници за деца са желани от доста родители, защото за разлика от смарт телефоните обезпечават предпазлив надзор върху децата им. Джаджите могат да демонстрират точната локация в действително време, служат за осъществяване на диалози и разрешават неусетно да се предава аудиосигнал от заобикалящата среда. Само че има проблем - някои от устройствата са лесни за хакване и незабелязано могат да се трансфорат в секрети подслушватели.

Това беше и мотивът преди дни немският телеком регулатор (Bundesnetzagentur) публично да забрани продажбата на избрани модели детски умни часовници в страната. В известието на институцията даже се споделя, че родителите, които са купили въпросните устройства, би трябвало да ги отстранен или даже да ги унищожат. Опасенията на управляващите не са свързани толкоз с хакерите, колкото със самото предаване на звука.

" C мoбилнo пpилoжeниe родителите могат да употребяват сходни детски часовници, с цел да подcлyшвaт скрито средата, в която се намира детето им, което безусловно прави устройствата неразрешени средства за шпионаж ", споделя Йохен Хоман, ръководител на регулаторния орган. Установено било да вземем за пример, че умните часовници се употребяват за подслушване в класни стаи, което е неразрешено от немското законодателство.

Без подозрение въпросът със законността и сигурността на детските смарт часовници занапред ще се дискутира на европейско равнище, още повече че това не е първата акция против тях. През октомври Норвежкия съвет на потребителите (Norwegian Consumer Council) разпознава някои такива устройства, които предават данни без криптиране, което ги прави доста лесни за злонамерени дейности.

" Напълно недопустимо е артикул, ориентиран към дребните деца, да се пуска на пазара без каквато и да е предварителна инспекция по отношение на потребителските права, персоналните данни и базовата сигурност ", споделя Фин Мирстад, който е шеф по цифровите политики на норвежката организация.

В отговор някои от засегнатите производители оповестиха, че пропуските в сигурността на устройствата им са поправени или следва да бъдат отстранени. Но все пак към този момент има търговски вериги, в това число и такива от Англия, които изтеглиха съответните артикули от мрежата си.

Как е в България

Все още институциите като Комисията за отбрана на потребителите и Комисията за контролиране на известията не са се задействали по въпроса, защото няма сигнали или недоволства. Ясно е също, че от тази позиция никой не следи какви тъкмо устройства се пускат на пазара и дали могат да се употребяват за подслушване.

Един от огромните производители на такива устройства, които се продават в доста непознати страни, е българският " Алтерко роботикс ". Димитър Димитров, основен изпълнителен шеф на компанията, разяснява пред " Капитал ", че тя извънредно съществено се е погрижила за сигурността и отбраната на данните и вариантите, с които часовниците MyKi Watch и MyKi Тоuch разполагат.

" Нашите артикули нямат необятно коментираната шпионска функционалност Voice Monitoring. Единственият метод е родителят да зададе на часовника да го набере на избран номер или самият той да набере часовника. При такава обстановка часовникът изобразява на екрана, че има изходящо повикване, след което следва мощен тон на позвъняване и по време на целия диалог устройството остава включено ", споделя Димитров. Дори по думите му тази алтернатива е налична единствено съгласно разпоредбите в съответните страната. Например в Румъния, Германия и редица други страни тя не е дейна, тъй като това е условие на мобилния оператор и е съобразено със спецификите на локалния пазар.

Основният проблем съгласно Димитров са китайските смарт часовници, които са евтини и леснодостъпни в целия свят. Те постоянно са импортирани незаконно или са поръчани от самите консуматори през известни интернет уеб сайтове за извършване на покупки. Тези часовници са от непознати марки, нямат представител или сервизна поддръжка. " За страдание при такава покупка потребителите обръщат внимание най-много на цената и не се замислят за нещата, които сега са настояща тематика в медиите в цяла Европа ", споделя той.

За разлика от другите детски смарт часовници на пазара българският MyKi употребява криптиран канал за съгласуваност сред приложението и часовника. Всяко устройство разполага с неповторим скришен ключ, който се знае единствено от производителя по сходство на кредитните карти. Този ключ се употребява за криптиране на информацията и предаване на данните.

Има ли решение на казуса?

Според шефа на " Алтерко роботикс " решението на казуса с рисковите часовници се крие в самите консуматори. Те би трябвало да се осведомят в детайли за устройствата, които купуват на децата си, и да са бдителни за сигурността. Същото, несъмнено, се отнася и за учителите, които най-често биха могли да станат " жертва " на подслушване. Съветът на немския регулатор, който в цялостна мощ е годен и за България, е по време на образователните занятия сходни джаджи да бъдат изключвани или даже събирани в специфични сейфове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР