Евтините китайски смартфони подкопават бизнеса на индийските производители(снимка: CC0 Public

...
Коментари Харесай

Индия обмисля да забрани евтините китайски смартфони


Евтините китайски смарт телефони подкопават бизнеса на индийските производители
(снимка: CC0 Public Domain)

Индия има намерение да ограничи продажбата на смарт телефони от китайски марки, които костват под 12 000 индийски рупии (около 150 долара). Очаква се това да помогне на локалните компании да изтласкат китайските производители от „ бюджетния ” сегмент на втория по величина пазар на смарт телефони в света.

Според източници на Блумбърг, проектите на индийските управляващи са подбудени от опасенията им, че наличието на китайски марки като Realme и Transsion се отразява на бизнеса на локалните производители. Ограничителните ограничения могат да навредят на компании като Xiaomi, които разчитат на индийския пазар за по-нататъшен напредък, защото пазарът на смарт телефони в самия Китай се свива, в това число заради огнища на Covid-19.

По данни на Counterpoint, смарт телефоните под 150 $ заемат една трета от всички продажби през второто тримесечие в Индия, а на китайските марки се падат 80% от тях. Остава неразбираемо дали управляващите в страната ще разгласят публично новата политика или ще употребяват всекидневен напън върху китайските марки.
още по темата
В случай на възбрана, общите доставки на смарт телефони Xiaomi могат да намалеят с 11-14% годишно (с 20-25 милиона копия), пресмята Блумбърг. Компанията в действителност има 25% от бюджетния сегмент в Индия – това е най-важният пазар за доставчика, като съгласно IDC две трети (66%) от смарт телефоните на Xiaomi костват под $150 в страната.

Индийските управляващи към този момент оказват напън върху китайските производители с следствия на дейностите на Xiaomi, Oppo, Vivo и други играчи на пазара. По-специално, телекомуникационното съоръжение на Huawei и ZTE към този момент е де факто неразрешено, а Honor разгласи действителното отдръпване от Индия „ по явни аргументи ”.

В същото време ограничаващите ограничения евентуално няма да обиден играчи като Apple и Samsung, защото враждебността на индийските управляващи към китайските артикули има и геополитически корени. Ситуацията се утежни през лятото на 2020 година, когато няколко индийски бойци бяха убити при конфликт на китайско-индийската граница. Индия към този момент забрани повече от 300 известни китайски приложения, в това число WeChat и TikTok, и връзките сред страните остават меко казано обтегнати.

Преди влизането на китайските компании в Индия с евтини и функционални смарт телефони, локалните производители Lava и MicroMax имаха дял от съвсем 50% на вътрешния пазар. Но възходящата известност на „ китайците ”, съгласно локалните управляващи, „ не се основава на свободна и почтена конкуренция ”. Този мотив не е безпочвен, защото индийските подразделения на китайски компании, макар високите продажби, постоянно регистрират загуби.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР