Евтините ипотечни заеми и ниските цени правят пазара на недвижими

...
Евтините ипотечни заеми и ниските цени правят пазара на недвижими
Коментари Харесай

Имотите в Албания още по-търсени

Евтините ипотечни заеми и ниските цени вършат пазара на недвижими парцели в Албания още по-привлекателен през тази година. Лихвените равнища по жилищните заеми за следващ път регистрираха спад в края на лятото, което е значим фактор за решилите да влагат в този сегмент. През месец юни на настоящата година лихвените проценти по ипотечните заеми в локална валута са били 4.2%, а през август те към този момент са 3.9%. Спад има и при евро заемите – от 3.3% през юни до 3.1% през август, сочат данните на Централната банка на Албания.

Общо 11.5 милиарда лека. Това е с 10.6% повече спрямо аналогичния интервал на 2016 година Експертите регистрират, че огромен брой албански фамилии употребяват евтините заеми. Спадът на цените на жилищата също води до растеж на купувачите, изключително в крайните квартали на Тирана. Цените на парцелите внезапно спаднаха поради високия % на предложенията и спадът на покупателната дарба след рецесията от 2009 година

Тенденцията да се вземат от ден на ден ипотечни заеми идва в миг, когато цените на жилищата не престават да падат. През второто тримесечие на 2017 година темпът на поевтиняване в сегмента е възлизал на 11%, сочат данните на Централната банка. От друга страна, показателят на наемните равнища продължава да пораства от третото тримесечие на 2016 година до момента. Анализатори на локалния заможен пазар считат, че повода е нарасналата активност на нови подготвени жилища, които се появяват на пазара в Тирана. Към момента в албанската столица се строят към десетина огромни жилищни комплекси, което води до намаление на цените в някои региони на града.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР