Евтини украински яйца плъзнаха в магазините дни преди Великден, пише

...
Евтини украински яйца плъзнаха в магазините дни преди Великден, пише
Коментари Харесай

Евтини украински яйца заляха магазините у нас преди Великден

Евтини украински яйца плъзнаха в магазините дни преди Великден, написа „ Телеграф “. Продават се в опаковка по 10 броя за 3,99 лева и са бели.

Яйцата без цвят са желани от потребителите, защото при боядисване стават ярки и красиви.

С към 10-20 ст. по-скъпо пък излизат българските, като сега някои търговци оферират понижения и по-дребните могат да се купят и за 42 ст., които са от клетъчно отглеждани кокошки, а тези от свободни са по 53 ст. за брой.

Проверка откри, че към евтиния импорт се насочват пенсионерите. 71-годишният Иван Иванов от София разяснява, че си купува украински яйца поради по-ниска цена от тази на българските. Той показа, че избира родно произвеждане, само че цената им е с 10 ст. по-висока.

Даниел Божанков, ръководител на Асоциацията на промишленото птицевъдство, разяснява, че главно терзанията от вноса са свързани с това дали на опаковката е изписано, че са от Украйна, в случай че нямат щемпел както българските.

Над 300 хиляди български яйца са иззети в Гърция поради липса на маркировка

Според него има възможност недобросъвестни търговци да ги преопаковат и да ги продават за родно произвеждане и се надява контролните органи да наблюдават за сходни практики.

Освен украински по магазините могат да се намерят и немски яйца. Те обаче са сварени и боядисани и се продават в кошнички по 6 броя за 6,99 лева, което прави по 1,17 лева за яйце. Предлагат се в два разновидността, като единият е изчистен, а другите са украсени с други цветове.

Дни преди Великден опитни пекари към този момент оферират услугите си в нета, като продават подготвени домашни козунаци на цена 15 лв.. В платформите с частни разгласи има десетки оферти за приемане на поръчки за козунаци. Цената е от 15 лв. за 500 грама, а по-големите вървят сред 20 и 25 лева

Предлагат се както типичен козунаци, поръсени със захар, по този начин и такива със стафиди, мармалад, шоколад или локум. От организацията по храните поучават потребителите да купуват единствено от регистрирани обекти за произвеждане и търговия с храни.

1 ст. от всяко продадено яйце ще бъде дарявано на Фондация „ Искам бебе “. Инициативата е на Асоциацията на промишленото птицевъдство, разгласи Даниел Божанков.

Идеята е да се насочим към обществено значими начинания. Очакваме да продаваме по 30 000 яйца дневно, което прави 300 лв..

Месечно пък сме заложили да даряваме 9000 лева, а годишно сумата ще набъбне до 108 000 лв., пресметна Божанков. Той уточни, че яйцата с идея са опаковани в кори от 6 и 10 броя, като според от размера са в жълти или зелени кутии.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР