Еврозоната вече е навлязла в плитка рецесия, която е предизвикана

...
Еврозоната вече е навлязла в плитка рецесия, която е предизвикана
Коментари Харесай

UBS Group: Еврозоната вече е в плитка депресия

Еврозоната към този момент е навлязла в " плитка " криза, която е провокирана от възходящите цени на силата и ще продължи до края на годината, настояват икономисти от UBS Group, представени от Блумбърг.

Икономиката на 19-те страни ще се свие с 0,1% през третото тримесечие и с 0,2% през четвъртото, предвиждат анализаторите в четвъртък (25 август) в отчет за клиентите. Въпреки това те усъвършенстват вероятностите си за цялата година след мощно показване през трите месеца до юни.

Прогнозата за напредък за 2023 година е понижена до 0,8% от 1,2%.

" В светлината на по-нататъшните обилни нараствания на цените на силата, които допускат спомагателен напън върху потреблението на семействата и закрепените вложения, в този момент чакаме еврозоната да претърпи техническа криза ", предвиждат икономисти, ръководени от Райнхард Клузе.

Най-важната прогноза е, че цените на природния газ ще се повишат още, само че няма да има сериозен дефицит. Ако стане належащо нормиране на потреблението на природен газ, " икономическите вреди евентуално ще бъдат доста по-големи ", считат от UBS.

Нерадостната картина се добавя от данните от четвъртък за намаляващото доверие измежду немските компании, както и изследвания от тази седмица на S&P Global, показващи стесняване на интензивността в еврозоната за втори следващ месец.

Икономистите от Morgan Stanley също са по-песимистични и предвиждат по-дълбоко стесняване на еврозоната от преди, започвайки от четвъртото тримесечие.

" Виждаме по-дълготрайно влияние на тази енергийна рецесия през идната година, защото чакаме по-високите цени и несигурността по отношение на доставките на сила да продължат и през зимата на 2023-2024 година - предвидиха анализатори под управлението на от Йенс Айзеншмит. - Въпреки това не всичко е тъмно и ние към момента считаме, че този слаб интервал ще бъде последван от възобновяване, провокирано от повишение на частните и обществените вложения. "
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР