Еврозоната в момента е затънала в огромни дългове, заяви социалистътНие

...
Еврозоната в момента е затънала в огромни дългове, заяви социалистътНие
Коментари Харесай

Румен Гечев: Ръководството на БНБ не отговори на нито един от нашите въпроси

Еврозоната сега е затънала в големи задължения, съобщи социалистът
„ Ние инициирахме тази полемика и не сме удовлетворени от отговорите, защото не беше отговорено на нито един от нашите въпроси. Не чухме по какъв начин възможното влизане в Еврозоната ще повлияе на икономическия напредък на България, на настоящата сметка и на комерсиалния баланс, защото въздействието е значително. Нищо не чухме за динамичността на Брутният вътрешен продукт вследствие на измененията в икономическия напредък на комерсиалните салда и другите резултати. Ние не получихме и отчет на Българска народна банка като самостоятелна институция. “ Това съобщи националният представител от Българска социалистическа партия проф. Румен Гечев след чуването на управлението на Българска народна банка в Народното събрание.

„ Категорично не се съгласяваме с някои от изводите, които бяха направени “, уточни от парламентарната естрада социалистът и продължи: „ Някои се пробват да замитат следите като споделят, че България няма по какъв начин да се съпоставя с Швеция и Дания. Две групи са сравнителните разбори и по тази причина ние питаме – Каква е обстановката в Швеция и Дания спрямо Германия, Франция, Италия и Холандия. И съпоставяме Полша, Чехия и Унгария с България и Румъния – това е обикновено условие на всевъзможен стопански разбор. Никой не желае и би било безразсъдно да съпоставяме България с Швеция, само че сравненията не са удобни и ние желаеме да разберем по какъв начин България ще се приспособява, с цел да станат те удобни “, разяснява той.

По думите на проф. Гечев няма по какъв начин да има сполучлива валутна зона, в случай че нейните страни-членки са с друго ниво на развиване. Той даде за образец икономиста Джоузеф Стиглиц, притежател на Нобелова премия за стопанска система, съгласно който общата валута на Европа заплашва нейното бъдеще.

„ Оспорвам изказванието на някои от сътрудниците от Българска народна банка, тъй като то не дава отговор на статистиката за лихвите – няма такова нещо, че страните-членки на Еврозоната получават по-ниски лихви “, сподели още проф. Румен Гечев.

По думите му Еврозоната е затънала в големи задължения: „ 96% от Брутният вътрешен продукт на Еврозоната – те имат по-голям дълг в сравнение с страните в Европейски Съюз, които не са членове на Еврозоната “, изясни той и добави, че Еврозоната са затънали в задължения четири пъти по-големи от България.

В умозаключение социалистът съобщи: „ Ако България ще влиза в Еврозоната, би трябвало да знаем дали сме подготвени в тези сложни условия, когато Еврозоната се намира в утежняваща се, сериозна конюнктура, която ще се утежнява в идващите месеци “, заключи той.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР