Еврозоната с 6,4% дефицит става почти неизпълнима цел, изрази притеснението

...
Еврозоната с 6,4% дефицит става почти неизпълнима цел, изрази притеснението
Коментари Харесай

Първи политически реакции на дефицит от 6,4%: Несъгласие и притеснение за еврозоната

" Еврозоната с 6,4% недостиг става съвсем неизпълнима цел " , изрази терзанието си по ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Според съпартийката й Деница Сачева точно с цел да не бъде двойно по-висок дефицитът, е належащо да се образува постоянен кабинет.

" Най-доброто решение е постоянно държавно управление, което да застане зад бюджет с 3% недостиг и да не се постанова да плащаме със заеми бъдещите политики. Споразумяхме се, откакто забележим данните от Министерството на финансите, да седнем и да обсъдим ", сподели Сачева, която взе участие в работната група по финанси по време на договарянията сред двете обединения.

" Трябва да се вземат сложни решения, за които ще се носи политическа отговорност. Искаме да чуем от Политическа партия каква отговорност биха поели за тегленето на нов дълг от 13 милиарда лв. и за бъдещето, с цел да се направи по този начин, че еврозоната да не остане мираж ", сподели някогашната обществена министърка по.

" Ако ГЕРБ желаеха да сме в еврозоната, да са го създали ", репликира на терзанията им депутатът от Политическа партия Искрен Арабаджиев по.

Той сподели, че не има вяра на изнесените цифри от МФ и даже назова " операция " изказванието за 6,4% недостиг.

" Този 6,4% недостиг още не сме го видели. Досега служебният недостиг ни плаши предизборно с огромни дефицити и не сме видели никакъв план на Закон за държавния бюджет. Прогнозно планирахме Брутният вътрешен продукт на страната по 181 милиарда, последната прогноза на МФ - 184 милиарда Ние казахме, че бюджетът на страната е недооценен като БВП (БВП) и като доходи. Ако се резервира този бюджет по 184 милиарда за т.г. ще има средства в страната задоволително - и за обществена политика, и за недостиг от 3% ", съобщи Искрен Арабаджиев.

" Едната операция, която се пробват да създадат от Министерството на финансите, е недостиг на касова основа. Истинският недостиг, който би трябвало да се гледа, е на начислена основа ", сподели Арабаджиев и изясни, че м.г. не е имало недостиг на касова основа. За тази година чакаме да финишираме с недостиг под 3% ", сподели депутатът от ПП-ДБ

Той разясни, че желае инспекция дали са направени заплащанията за пътните компании, строили с липса на 1/3 от асфалта и дали има спад на събираемостта по отношение на предходната година.

" Дефицит от 6,4% е недостиг на касова основа. Това е знак, че не са отразени предложенията за промени в данъчните закони, както споделиха и министър председателят Гълъб Донев и министърът на финансите Росица Велкова. Важното е, че служебното държавно управление е набелязало ограничения за опция да се реагира бързо от страна на депутатите и на бюджетната комисия ", разяснява по финансистът Любомир Каримански, който беше консултант на Росица Велкова, а по-късно и кандидат-депутат от " Заедно ".

" Служебното държавно управление е набелязало ограничения за опция да се реагира бързо, в случай че би трябвало от страна на депутатите да се понижава този недостиг в границите на 3-те %. Това е сложна задача. Искам да видя по какъв начин всички обещания - и от постоянното държавно управление, и от страна на Корнелия Нинова, и на Асен Василев ще бъдат отразени по този начин, че да спазят 3%-ия недостиг ", добави той в отбрана на финансовото министерство.

По думите му може да се изиска да има 3% недостиг за макрорамката, а не за всяка година поотделно. Това значи, че даже да нямаме в този момент 3% недостиг, може да го реализираме за макрорамката.

Крайно сериозен и коренен в оценката си на показания от кабинета бюджет беше финансистът и политик от Левицата Георги Кадиев.

" МФ са създали бакалски бюджет " имам да взимам, имам да давам " с нула политика. Нищо за налозите, нищо по понижаване на разноски, нищо за стесняване на администрация. Нула, нула, нула. Претупана, безсмислена работа ", реагира Кадиев с коментар във Facebook.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР