Еврозоната представлява важна цел за България и приоритетите на икономическата

...
Еврозоната представлява важна цел за България и приоритетите на икономическата
Коментари Харесай

Експерт: Да се подготвим за ползите и разходите по приемане на еврото

Еврозоната съставлява значима цел за България и целите на икономическата политика, която води България, са значими поради подготовката за участието.

Това сподели ръководителят на Съюза на икономистите Татяна Хубенова, на конференция в пресклуба на Българска телеграфна агенция.

Според специалиста България демонстрира доста положително сходство по макроикономическите критерии за номинална конвергенция. Хубенова счита, че след 2014 година финансовият бранш на България е минал към въвеждането на европейските регулации, които приготвят страната ни за сходство с условията.

По думите й България би трябвало да се приготви за изгодите и разноските по приемане на еврото. Затова тя прикани да се организира обществена полемика по този въпрос.

Хубенова изясни, че включването в чакалнята на еврозоната значи, че страната, която е кандидат, не е изпълнила изцяло условията за въвеждане на еврото. Именно по тази причина включването в този първи стадий на участие е политически развой. Участието в чакалнята значи още, че страната ни би трябвало да бъде подготвена за още по-голямо сходство и прогрес за реализиране на резистентност в осъществяване на критериите на подмяна на националната валута с евро.

Приемането на еврото не е официална парична промяна, обясни ръководителят на Съюза на икономистите.

" Чакалнята е един нескончаем, само че може да бъде и кратковременен интервал според от това дали страната, която се включва там, съумява да реализира резистентност на постигнатото сходство на изискваните номинални критерии за конвергенция ", добави Татяна Хубенова. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР