Еврозоната постигна растеж през последните три месеца на 2022 г.,

...
Еврозоната постигна растеж през последните три месеца на 2022 г.,
Коментари Харесай

Еврозоната изненадващо се спаси от рецесия

Еврозоната реализира напредък през последните три месеца на 2022 година, като съумя да избегне криза, макар че извънредно високите разноски за сила, намаляващото доверие и повишаващите се лихви оказаха тежък удар върху стопанската система на валутния блок, оповестява " Ройтерс ".

По данни на Евростат брутният вътрешен артикул в еврозоната се е нараснал с минималните 0,1% през четвъртото тримесечие , надминавайки упованията за спад от 0,1%. В съпоставяне с година по-рано растежът е 1,9%, надвишавайки прогнозите от 1,8%.

Евростат показва, че измежду най-големите страни от еврозоната Германия и Италия са записали негативни темпове на напредък за тримесечието, само че Франция и Испания са отбелязали повишаване.

Почти едногодишната война на Русия в Украйна коства скъпо на еврозоната, която все още обгръща 350 милиона души в 20 страни, като се има поради мощната взаимозависимост на някои страни членки от евтина сила.
 Продажбите на дребно в Германия спаднаха на фона на растящите цени
Продажбите на дребно в Германия спаднаха на фона на растящите цени

Това ускорява опасенията за закъснение на немската стопанска система

Повишените цени на петрола и газа изчерпаха спестяванията и задържаха вложенията, като в същото време принудиха Европейската централна банка да предприеме, с цел да спре инфлацията.

Но стопанската система сподели и непредвидена резистентност - сходно на пандемията от COVID-19, когато растежът надмина упованията, защото предприятията се приспособиха по-бързо към променените условия, в сравнение с политиците предвиждаха.

Някои знаци сочат, че растежът може да е достигнал дъното и към този момент да стартира постепенно възобновяване, подкрепено от великодушната държавна поддръжка и меката зима, която е лимитирала разноските за сила.

Въпреки това общата картина остава слаба, с нищожна прогноза за напредък за 2023 година заради огромния спад на действителните приходи и възходящите лихви.
 Инфлацията в еврозоната се забавя, само че животът остава безценен
Инфлацията в еврозоната се забавя, само че животът остава безценен

През декември Евростат регистрира спад на инфлацията до 9,2%

" Основната цифра на Брутният вътрешен продукт основава подвеждащо удобно усещане за икономическите условия в края на 2022 година " , декларира Кен Уотрет, анализатор в S&P Global Market Intelligence.

" Ключовият извод от данните на страните членки е мащабът на слабостта на частното ползване, като острото стесняване на действителните приходи на семействата, дължащо се на възходящата инфлация, е закъсняло ", добавя той.

ЕЦБ увеличи лихвените проценти с общо 2,5 процентни пункта до 2% от юли в опит да укроти инфлацията, а пазарите регистрират още 1,5% покачвания доникъде на годината, което би сложило лихвения % по депозитите на най-високото му равнище от началото на века.
 Рискът от криза в еврозоната пораства
Рискът от криза в еврозоната пораства

Предупреждение от ЕЦБ

Такова бързо нарастване стопира банковото кредитиране, основен източник на заем за бизнеса, а достъпът до заеми към този момент претърпя най-големия спад през последното тримесечие след дълговата рецесия в блока през 2011 година

" През идващите месеци забележимото стягане на паричната политика от ден на ден ще забавя стопанската система ", предвижда икономистът на Commerzbank Кристоф Вайл.

" Продължаваме да чакаме стопанската система на еврозоната да се свие леко през първата половина на годината, а предстоящото възобновяване през втората половина евентуално ще бъде едва " .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР