Еврозоната не е дръпнала в развитието пред останалия свят, дори

...
Еврозоната не е дръпнала в развитието пред останалия свят, дори
Коментари Харесай

Георги Вулджев: Еврозоната е съюз с много проблеми

Еврозоната не е дръпнала в развиването пред останалия свят, даже изостава във връзка с Брутният вътрешен продукт на глава от популацията. Това е съюз с доста проблеми - ниска работливост, възходящ дълг и други Нужни са дълбоки промени. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия икономистът Георги Вулджев.

Той прикани да не се тиражират погрешни причини, че влизането в еврозоната автоматизирано изстрелва стопанската система нагоре. Има доста образци в противоположната посока, разясни икономиста. По думите му процесът по приемането на еврото в Хърватия е протекъл зле. Властите не съумяха да овладеят обстановката, имаше огромно закръгляне. Това води до загуба на покупателна дарба, добави Вулджев.

Дали с приемането на еврото минаваме на по-високо ниво или скачаме в тресавище , запита той, като уточни, че има страни, които живеят по-зле след приемането на единната европейска валута. Големия проблем е, че към еврозоната се причисляват страни, имащи разнородни икономически модели, добави икономиста.

Според Георги Вулджев валутният Борд действа доста добре, без да има основни проблеми. Той постанова дисциплинираност на ръководещите, това е главния му плюс. По отношение на на Възраждане, икономистът съобщи, че той би трябвало да се организира, предвид на обстоятелството че по различен метод няма да има спор с обстоятелства, всъщност по тематиката.
 Икономистът Стоян Панчев зове да не се прибързва с влизането в еврозоната
Икономистът Стоян Панчев зове да не се прибързва с влизането в еврозоната

Приемането на еврото би генерирало спомагателна инфлация

В отбрана на еврото се изрече банкерът Левон Хампарцумян. По думите му е щяло да е доста хубаво, в случай че България бе станала част от еврозоната още преди 15 години . Той се опълчи изрично на концепцията с референдум с аргумента, че 1.5 милиона души в страната са функционално необразовани и не могат да вземат такова значимо решение.

Според него стопанските системи не са подвластни от валутната система. Има опасности, ще има компликации най-вероятно. Приемането на еврото обаче не въздейства на покачването на цените и инфлацията, разясни той. Хампарцумян посочи, че еврото ще разреши на стопански дейните да имат евтини заеми и да движат стопанската система. " Мунчовците ", които чакат някой да им даде нещо, те няма да усетят позитивите, сподели още той.

Банкерът съобщи, че Валутният ръб не е ограничаване за политиците и не ги стопира да харчат и да печатат пари.
 Служебен кабинет не можел да ни вкара в Еврозоната
Служебен кабинет не можел да ни вкара в Еврозоната

Около 30% е сивият бранш у нас
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР