Еврозоната изглежда е в средата на нова рецесия, но притесненията

...
Еврозоната изглежда е в средата на нова рецесия, но притесненията
Коментари Харесай

Проблемите на Еврозоната са много по-големи от една плитка рецесия

Еврозоната наподобява е в средата на нова криза, само че терзанията за това дали окончателните числа за напредък, които би трябвало да бъдат оповестени при започване на идната година, ще имат знак плюс или минус начело, пропущат по-голямата картина, написа Reuters.

Добрата вест е, че валутният съюз на 20-те страни е надъхан да избегне надълбоко стесняване, което може да остави белези на компаниите, семействата и банките с години. Лошата вест е, че растежът се движи към нулата и прекомерно дребен, с цел да подхранва свястно възобновяване.

Икономическите трудности са толкоз мощни, че идната година също ще бъде предизвикателна, а избледняващият капацитет за напредък допуска, че еврозоната ще се бори да разшири стопанската система се доста повече от 1% даже при устойчиво възобновяване.

Дълбоките структурни проблеми значат, че Европа е обречена да изостава след множеството други огромни стопански зони за години напред.

Краткосрочната вероятност не е страхотна, само че не и ужасна

Данните от вторник демонстрираха, че брутният вътрешен артикул се е свил с 0,1% през юли-септември по отношение на предходните три месеца, сочейки към плитка криза, в случай че последва едва четвърто тримесечие, както допускат ранните знаци.

Но растежът е като цяло неизменен през цялата година и рекордно високите лихвени проценти - непряк артикул от скока на инфлацията, дружно с по-строгите бюджетни разноски ще лимитират растежа до едвам 0,6% през идната година, съгласно изследване на Ройтерс.

Оптимистите, в това число основният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн, споделят, че търсенето би трябвало да се възвърне, защото в този момент служащите се радват на възобновяване на действителните заплати, което ще увеличи доверието.

Световната стопанска система се възвръща, тъй че външното търсене също евентуално ще бъде по-здравословно.

Но други споделят, че няма доста знаци подсказващи възвръщане на доверието, на което ЕЦБ разчита, като се базират на високите разноски по заемите, които възпират вложенията, смекчаването на пазара на труда и задграничното търсене, което не дава отговор на предстоящото.

" Европа мина през година на нулев напредък и в този момент се насочва към година, в която паричната и фискалната политика са предопределени да спрат растежа ", сподели икономическият консултант на UniCredit Ерик Нилсен.

" Европейската стопанска система е неподвижна от една година (и) проектите за парична и фискална политика за 2024 година наподобява одобряват огромната възможност за още една изгубена година ", отбелязва специалистът.

Лошите трендове

Перспективата остава неприятна и след идната година. Населението в трудоспособна възраст в Европа се чака да намалее, до момента в който повишението на продуктивността е едва. Бизнесът се оплаква, че бюрокрацията се усилва, което го прави по-малко конкурентоспособен, до момента в който интеграцията на еврозоната в стопански съюз е в застой с малко забележима политическа воля за прогрес.

Сега Европейската комисия дефинира евентуалния напредък на блока на по-малко от 1,5%, свивайки се до 1,2% до 2027 година, което е спад от 2% - 2,5% по отношение на началото на века и се дължи основно на демографските промени и слабите промени в успеваемостта.

" Много страни, където бяха през 90-те години, в този момент са зад това. Нямаше прогрес - имаше декаданс ", сподели неотдавна Лейн от ЕЦБ. " С течение на времето разнообразни типове промени бяха анулирани, други бяха лимитирани или закъснение. Това е автогол, който може да се избегне ", добави той.

Намаляването на популацията в трудоспособна възраст в Европа може да докара и до странни дейности. Страхувайки се, че ще бъде мъчно да наемат хора в бъдеще, компаниите в този момент се придържат към задържане на служащи, създавайки още повече напрежение на пазара на труда, евентуално стимулирайки растежа на заплатите и отслабвайки продуктивността.

" Структурният дефицит на квалифицирана работна ръка, усложнен от демографския преход и несъответствията в уменията, кара фирмите да натрупват работна ръка макар възходящия напън върху разноските и икономическата неустановеност ", сподели икономистът от UBS Райнхард Клузе.

Германия се оказва най-голямото затруднение

Нейните енергоемки тежки промишлености разчитат на външно търсене за напредък, оставяйки страната едва готова за новите действителности на скъпа сила и комерсиално напрежение.

Потенциалният ритъм на напредък за най-голямата стопанска система в Европа към този момент е под 1%.

Междувременно държавните управления на Европейския съюз се борят да реализират консенсус по по-големи въпроси, които ще оказват помощ за оформянето на бъдещето. Те включват каква роля би трябвало да играе миграцията за облекчение на дефицита на работна ръка, дали да се сътвори същински банков съюз и дали би трябвало да се употребяват централизирани разноски за справяне с проблемите в 27-членния блок.

" Вместо да се задоволяваме с темпове на напредък от към 1,2% приблизително, дано бъдем по-амбициозни ", сподели основният икономист на ЕЦБ Лейн.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР