Еврозоната е съюз, който все още има структурни проблеми. За

...
Еврозоната е съюз, който все още има структурни проблеми. За
Коментари Харесай

Николай Василев: Участието в еврозоната ще доведе до ръст на икономиката и доходите

Еврозоната е съюз, който към момента има структурни проблеми. За образец мога да дам Гърция. При нас също има заплаха да се случи това, което се случи с Гърция. Нашите политици са фискално безотговорни. Дори и да бъдем фискално дисциплинирани като Германия да вземем за пример, то след това ще би трябвало да плащаме за безотговорността други страни.

Това сподели в предаването "Лице в лице " по БТВ икономистът Георги Вулжев, който разяснява тематиката за еврозоната. Заедно с него посетител беше и финансистът Николай Василев. "Участието в еврозоната ще докара до растеж на стопанската система и приходите. Участието в еврозоната ще докара до растеж на вложенията в България. Със сигурност ще има по-добър банков контрол. Най-важното е, че ще бъдем припознати от Западна Европа за естествена и просперища страна. Ако България е в еврозоната, няма да ни подритват и да ни изясняват, че сме двойкаджии, както е в този момент. България не е образец за фискална безнаказаност. България в последните години има огромен бюджетен остатък ", отговори Василев.

"Причината да има остатък е съществуването на валутен ръб. Това е главният фактор. Влезем ли в еврозоната това ще се промени и политиците ще станат фискално безотговорни. Според мен е добре от Западна Европа да ни четат конско и да ни натискат да се оправим с проблемите. Еврозоната не е панацея, която ще ни реши проблемите. С въвеждането на еврото няма да се решат и проблемите с корупцията ", продължи да отстоява тезата си Вулжев.

"Аз съм огромен почитател на валутния ръб. Той свърши отлична работа за 21 години, само че считам, че тези години са задоволителни за всички държавни управления. Със сигурност присъединяване в Еврозоната няма да бастиса валутния ръб ", безапелационен беше Василев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР