Еврозоната е изпаднала в техническа рецесия през първите три месеца

...
Еврозоната е изпаднала в техническа рецесия през първите три месеца
Коментари Харесай

Еврозоната е изпаднала в техническа рецесия през първите 3 месеца на 2023 г.


Еврозоната е изпаднала в техническа криза през първите три месеца на 2023 година, сочат данните на Евростат, представени от БНР. Икономиката й се е свила с 0,1% през първото тримесечие по отношение на интервала от октомври до декември предходната година.

0,1% е спадът, който бе регистриран и през четвъртото тримесечие на 2022-ра в еврозоната по отношение на предходните 3 месеца. Две поредни тримесечия спад на стопанската система се дефинират като техническа криза. Мнозина анализатори предвиждат, че забавянето може да се задълбочи през годината, защото потреблението е ударено съществено на фона на към момента високата инфлация и високите лихви.

През май Евростат разгласява предварителни данни, с които на тримесечна основа бе регистриран най-малък растеж, само че преразглеждането се е наложило поради втората оценка на немската стопанска система – най-голямата в Европа. Отрицателен напредък за същия интервал е регистриран в Гърция, Ирландия, Литва, Малта и Нидерландия.

На годишна база брутният вътрешен артикул в еврозоната се е повишил с 1%. В целия Европейски съюз покачването е същото. По-рано денем Националният статистически институт разгласява данни, че по предварителна оценка за първото тримесечие българската стопанска система е нараствала с 2,3% по отношение на същия интервал на предходната година и с 0,5% по отношение на предходните три месеца.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР