Еврото скочи в световен мащаб - и спрямо рублата, и

...
Еврото скочи в световен мащаб - и спрямо рублата, и
Коментари Харесай

Еврото си възвърна силата

Еврото скочи в международен мащаб - и по отношение на рублата, и по отношение на $. Експертите считат, че тази наклонност ще продължи. Ето за какво.

В Русия курсът на еврото за първи път от края на март трансферира 100 рубли, а на международните пазари по отношение на $ се върна на равнищата от края на февруари 2022-а година - сочат данните от първата половина на юли, написа " ". 

Големите вложители към този момент купуват евро

Само за втората седмица на юли еврото нарастна с три % по отношение на $, което е доста за международните валутни пазари, изключително за подобен къс период. На 14-и юли едно евро се търгуваше за повече от 1,1240 $, в случай, че едвам в понеделник курсът бе 1,0945. Всичко това сочи, че котировките на европейската валута са се върнали към равнищата пред началото на войната на Русия в Украйна.

Изводът: слабостта на еврото (в един миг то даже бе по-евтино от долара), която произтече от войната, от провокираната от нея енергийна рецесия и глобите на Европейски Съюз против Русия, към този момент е завършила - стопанската система на Европейски Съюз напълно се е справила с следствията от съветската инвазия, както демонстрират и реакциите на огромните купувачи на европейската валута.

Ролята на ЕЦБ

Влияние върху отслабването на еврото оказа обаче освен войната в Украйна, само че и решителното бързо повишение на лихвения % в Съединени американски щати, почнало от март 2022-а година, за противопоставяне на световната инфлация след пандемията. На 12 юли обаче от Вашингтон бе обявено, че през юни в Съединени американски щати инфлацията е намаляла от четири на три %, респективно най-вероятно през юли лихвеният % там ще бъдат нараснал за финален път.

Предвиденото за 27-и юли увеличение на лихвения % в Европа - деветото от лятото на предходната година насам, пък най-вероятно няма да бъде последното. Причините - в редица страни от Европейски Съюз инфлацията към този момент не спада задоволително бързо.

Затова може да се допусна, че растежът на еврото по отношение на $ ще продължи, което ще способства за намаляването на инфлацията в еврозоната, защото ще поевтини покупките на петрол и други първични материали, за които разплащанията на международните пазари обичайно са в долари.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР