Еврото помага на Европа да остане самоопределяща се в световен

...
Еврото помага на Европа да остане самоопределяща се в световен
Коментари Харесай

Шефът на ЕЦБ: Еврото дава по-силен суверенитет в турбулентния свят

Еврото оказва помощ на Европа да остане самоопределяща се в международен мащаб, уточни шефът на Европейската централна банка Кристин Лагард в коментар по случай идната 25-а годишнина на общата валута, оповестява Блумбърг.

" Пускането в послание на втората най-значима валута в света ни даде по-голям суверенитет в един турбулентен свят ", написа Лагард в взаимно обръщение с ръководителите на Европейска комисия - Урсула фон дер Лайен, на Европейския съвет - Шарл Мишел, на Европарламента - Роберта Мецола и на Еврогрупата - Паскал Донохоу.

" Сблъскваме се с възходящо геополитическо напрежение, не на последно място с противозаконната война на Русия против Украйна, което изисква смели групови решения. Сблъскваме се с ускоряваща се климатична рецесия, която можем в действителност да разгадаем единствено дружно: въглеродните излъчвания не стопират на границите. Изправени сме и пред невиждани провокации за нашата конкурентоспособност от енергийните и индустриални политики в други елементи на света ", показват европейските водачи.

Пуснато от 11 страни при започване на 1999 година, еврото остана електронна валута през първите си три години. Сега еврозоната включва 20 страни, което я прави платежен способ за към 350 милиона души, отбелязва Блумбърг.

" Това направи живота по-лесен за европейските жители, които могат елементарно да съпоставят цените, търговията и пътуванията. Това ни даде непоклатимост, защитавайки растежа и работните места на фона на поредност от рецесии ", означават още те в взаимното си изказване.

Еврото, което на 1-ви януари доближи границата от четвърт век на битие, демонстрира издръжливостта на парично съглашение, чието раздробяване неведнъж беше предсказвано.

Докато гръцката рецесия бушуваше през 2015 година, да вземем за пример, някогашният ръководител на Федералния запас на Съединени американски щати Алън Грийнспан смяташе, че е " просто въпрос на време всеки да признае, че раздялата е най-хубавата тактика ". Гърция обаче не напусна еврозоната и еврото, като вместо това районът на единната валута приветства най-новия си член - Хърватия при започване на 2023 година

Две други кандидатки за влизане в еврозоната обаче нямаха подобен шанс. Кандидатурата на Румъния за участие е възпрепятствана от вътрешни кавги, до момента в който България, най-бедната страна в Европейски Съюз, тази година трябваше да се откаже от проекта си за присъединение през 2024 година, отбелязва Блумбърг.

Докато приемането на еврото теоретично е изискване за присъединение към Европейския съюз, Чехия, Унгария, Полша и Швеция не наподобяват заинтригувани. Дания, която реализира отвод от присъединение преди зората на общата валута, също не помръдва.

" С няколко страни, които сега са в развой на присъединение към Европейски Съюз, ние би трябвало да запазим способността си да действаме уверено ", написаха Лагард и другите водачи на Европейски Съюз.

" Разширяването и задълбочаването не се изключват взаимно. Но разширението може да изисква промени в организацията на Европейски Съюз ", прибавиха те в общото си обръщение.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР