Еврото остават под силен натиск от продажби в началото на

...
Еврото остават под силен натиск от продажби в началото на
Коментари Харесай

Спад на еврото и нов трус на европейските борси заради драмите в Италия и в Испания

Еврото остават под мощен напън от продажби при започване на търговията във вторник, а европейските акции се обезценяват за втора поредна сесия, защото вложителите възобновиха своите позабравени страхове за възможен разпад на еврозоната, визирайки политическата рецесия в Италия, оповестяват международните медии.

Очертаващите се предварителни избори на Апенините ускоряват терзанията, че провалилите се в опитите за образуване на ръководеща коалиция – популисткото придвижване " Пет звезди " и крайнодясната партия " Лига ", могат да завоюват още по-голям избор на гласоподавателите, което да бъде изтълкувано като референдум за бъдещото участие на Италия в еврозоната и еврото.

Това води до продължаващи нападателни разпродажби на италиански държавни облигации и растеж на тяхната рентабилност към многогодишни върхове. В началото на европейската търговия във вторник доходността на 10-годишните облигации скочи с нови 24 базисни пункта към 2,93% – най-високо равнище от средата на 2014 година насам, до момента в който доходността на двугодишните бумаги – с цели 80 пункта към 1,937% (най-високо равнище от края на 2013 година).

Лихвеният спред сред 10-годишните италиански и немски облигации пък се уголемява до 264 базисни пункта (цели 2,64%) – най-широк лихвен спред от 2013 година насам.

Напрежението на италианския дългов пазар продължава да се отразява много отрицателно на еврото предвид на обстоятелството, че третата по мощ стопанска система в еврозоната има голям държавен дълг в размер на 2,3 трлн. евро (след този на Гърция).

Допълнително отрицателно въздействие върху еврото оказва и очертаващата се политическа рецесия в Испания предвид на идния в петък в Народното събрание на страната избор на съмнение на премиера Мариано Рахой. Лихвеният спред сред 10-годишните испански и немски облигации се уголемява към 7-месечен връх от 122 базисни пункта.

Еврото продължава да губи позиции и по отношение на японската йена и швейцарския франк предвид на техния статут на " валути - леговище " при съществуването на политически рецесии и напрежения на международните финансови пазари. Еврото се намалява към тримесечно дъно от 1,1490 франка и към този момент се търгува близо до неговото дъно от 8-и февруари към 1,1445 равнището. В същото време единната европейска валута се обезценява с над 1% към следващо 11-месечно дъно към 125,73 йени – най-ниско равнище от края на юни 2017 година.

Европейските фондови пазари също търпят съществени загуби от засилващата се политическа неустановеност и неустойчивост в третата и четвъртата по мощ стопански системи на еврозоната.

Общият европейски показател Stoxx Europe 600 старта търговията във вторник с намаляване от 1,25% основно вследствие на здрав спад на италианския фондов показател FTSE MIB с цели 2,6% към близо 10-месечно дъно и на испанският показател Ibex-35 – с 2,25%.

Германският фондов показател DAX 30 се намалява с 1,46%, френският CAC40 – с 1,54%, а английският FTSE100 започва лондонската работна седмица със спад от 0,91% след вчерашния почивен ден за така наречен " банкова почивка ".

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР