Еврото може да се приеме в България от началото на

...
Еврото може да се приеме в България от началото на
Коментари Харесай

Променяме 100 закона заради еврото

Еврото може да се одобри в България от началото на 2024 година, само че би трябвало да се създадат промени в над 100 закона, в това число и в закона за Българска народна банка. Това съобщи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев пред депутатите от парламентарната бюджетна комисия. Той изрази мнение, че инфлацията в последна сметка няма да се окаже проблем за нашата страна. В момента тя е висока поради цената на енергоносителите и храните, които у нас имат по-голяма тежест в потребителската кошница спрямо другите страни в Евросъюза, разяснява Василев.
Депутатът от Българска социалистическа партия проф. Румен Гечев дефинира като безсрамен метода, по който е квалифициран отчетът на Европейската комисия за готовността на нашата страна да одобри еврото през 2024 година Според Гечев недопустимо е страни с по-лоши макроикономически индикатори да подлагат на критика България, че не дава отговор на критериите за влизане в еврозоната. Според Румен Гечев е доста значимо да се извършва програмата за финансови разноски.
Вчера дeпyтaтитe в Koмиcиятa пo бюджeт и финaнcи oтлoжиxa глacyвaнeтo нa пpeдлoжeниeтo нa " Имa тaкъв нapoд " дa ce зaбaви плaнът зa пpиeмaнe нa eвpoтo. Toвa бe пpeдлoжeнo oт Kиpил Aнaниeв (ГEPБ), a фopмaлнaтa пpичинa e дa ce пoкaнят пpeдcтaвитeлитe нa вcички зaинтepecoвaни cтpaни, включитeлнo БHБ.
България към момента не извършва две от условията за присъединение към еврозоната, регистрира Европейска комисия, заяви по-рано Българска телеграфна агенция. Нашата страна не дава отговор на индикаторите за непоклатимост на цените и за законодателство, напълно съобразено с разпоредбите на Европейски Съюз.
Комисията разяснява, че у нас инфлацията на потребителските цени е неравномерна. Отчита се, че най-новите данни за нашата страна демонстрират висока инфлация, породена от растежа на цените на силата. Очакванията са в идващия отчет следващата година да се регистрира позитивна смяна, тъй като инфлационният напън се приема за краткотраен и се планува да спадне сензитивно. По тази причина няма упования за в допълнение закъснение на нашата страна по пътя към въвеждането на еврото.
Европейска комисия отбелязва, че присъединението към еврозоната е част от отговорностите, които страните от Европейски Съюз са приели, с цел да се причислят към общността (без Дания).
Комисията дава оценка, че Хърватия е подготвена да вкара еврото от 1 януари следващата година. Преди това се чака нужното утвърждение от Европейския съвет и от Европейския парламент в края на юни и началото на юли. Хърватия се причисли към Европейски Съюз през 2013 година и дружно с България влезе в така наречен чакалня на еврозоната през юли 2020 година За хърватската стопанска система се регистрира, че е дребна и добре вписана в европейската, както и че банките са благосъстоятелност главно на сдружения в огромни страни от еврозоната. В отчета се показва, че Швеция, Румъния, Полша, Унгария и Чехия също още не отговорят на условията за приемане в еврозоната.

Внасят актуализацията на бюджета в Народно събрание идната седмица

Актуализацията на държавния бюджет ще бъде импортирана в Народното събрание идната седмица, сподели Василев. С актуализацията ще се обособи спомагателен фонд от 400 млн. лв. за общините. С тези пари ще се финансират техни подготвени планове за ВиК, улично осветяване и ремонт на пътища.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР