Еврото може да бъде въведено в България най-рано през 2022

...
Еврото може да бъде въведено в България най-рано през 2022
Коментари Харесай

Еврото може да бъде въведено в България най-рано през 2022 г.

Еврото може да бъде въведено в България най-рано през 2022 година, съобщи зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис пред стратегия " Хоризонт " на БНР.

Условие за това е страната ни да получи зелена светлина за влизане в " чакалнята " на еврозоната - обменно-валутния механизъм ERM II. Дали това ще се случи, ще стане ясно през лятото, когато ще е известно дали имаме утвърждението на всички страни плюс Дания и Европейската централна банка.

Всички страни в Европейски Съюз, като се изключи напускащата Англия и на Дания, която с референдум реши да не вкарва еврото, би трябвало да се причислят към единната европейска валута, когато са подготвени за това.

" Ако всичко е наред с прегледа на активите в банковата система в България, страната може да се причисли към ERM II в средата на тази година. След това би трябвало да минат най-малко три години, с цел да се стигне до приемане на еврото. Първите две са за покриване на маастрихтските критерии, а идната година – за оценка на постигнатите резултати и подготвителни действия ", сподели Домбровскис.

Хърватия - с валутен ръб като България, само че с плаващ курс към еврото, върви по пътя на България с към година забавяне.

Сред позитивните резултати от въвеждането на еврото са: по-ниски лихви, по-прозрачно образуване на паричната политика и предвидимост на бизнес средата, увери еврокомисарят.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР