Евростат - европейската статистическа служба - публикува годишния си доклад.

...
Коментари Харесай

България в Европа: Защо толкова много хора живеят в пренаселени жилища?

Евростат - европейската статистическа работа - разгласява годишния си отчет. В него обичайно се преглеждат всички детайли на европейския живот и се съпоставят 27-те страни - членки на Европейски Съюз, по критерии като обучение, качество на живот, опазване на здравето, стопанска система и др.Журналистите на " Капитал " прегледаха отчета и подбраха най-интересните или изненадващи съгласно тях статистики, които засягат районите на България, и се пробваха да отговорят на въпроса " за какво е по този начин ".Досега оповестените тематики:
Жилището постоянно е заемало централна роля в живота на българите. Поставете тематиката в по-голяма компания и ще завалят истории за цени, брокери, покупки, продажби, вложения, ипотеки, завещание, роднински кавги...

Пазарът на жилища в България е в интервал на много парещ напредък и строителството не стопира, макар че цените единствено порастват. Заради парцели се вихрят и политически кавги с тежки последици - спомнете си " Апартаментгейт ".

Заради наследството от комунизма, страната ни без изненада е и на първите места в Европейски Съюз по владеене на жилища - съвсем 85% от българите живеят в личен парцел. За съпоставяне половината германци живеят чартърен.

Ето за какво на този декор идва една изненадваща статистика: България е и на първите места по претъпканост на жилищата. Пренаселени жилища населяват 40% от българите, до момента в който приблизително за Европейски Съюз този % е към 15. Средно на човек в България се падат по 1.2-1.3 стаи, до момента в който в множеството западноевропейски страни хората се " ширят " в по 2+ стаи на човек.

Обяснението за този феномен е многопластово. Да стартираме подред.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР