Евроскептичните партии могат да увеличат влиянието си в Европейския парламент

...
Евроскептичните партии могат да увеличат влиянието си в Европейския парламент
Коментари Харесай

Евроскептични партии са на път да увеличат влиянието си в Европарламента

Евроскептичните партии могат да усилят въздействието си в Европейския парламент с над 60% на изборите през май следващата година и да засилят натиска върху водачите на Европейски Съюз, които упорстват за задълбочаване на интеграцията. До такова умозаключение доближава Ройтерс въз основа на обзор на социологически изследвания, съобщи Българска телеграфна агенция.

Новите партийни конфигурации в идващия Европарламент значително ще зависят от пазарлъци след вота през 2019 година Но данните от анкетите, извършени от разнообразни организации в 27-те страни, които ще останат в Европейски Съюз след излизането на Англия следващата година, свидетелстват за ясно усилване на партии отвън старите съществени течения.

Анализът на Ройтерс, който се основава на сегашните осем транснационални партийни обединения в Екологичен потенциал, излиза в миг, когато Стивън Банън, някогашният пълководец на американския президент Доналд Тръмп, слага началото на план за съгласуване и усилване на ориентирания срещу Европейски Съюз избор в общността.

Спечелването на 15-20% от местата в Екологичен потенциал от партии, които са мощно враждебни към Европейски Съюз, наподобява ще бъде сложна задача за Банън, допускат данните от прегледа.

Настоящата известност на антисистемните партии в новата ръководеща коалиция в Италия - Движението „ Пет звезди “ (ДПЗ) и „ Лигата “, укрепва резултата на настоящия им блок в Брюксел, въпреки че те може да не останат на това равнище след година ръководство в Рим. Техните рейтинги и възходът на партията „ Алтернатива за Германия “ са повече от отплата за това, че настроеният срещу Европейски Съюз лагер ще загуби Партията за самостоятелност на Обединеното кралство (ЮКИП), чиито 19 евродепутати ще изоставен, когато Англия излезе от общността през март.

Групата „ Европа на свободата и директната народна власт “, доминирана сега от ЮКИП и ДПЗ, може да нарасне от 45 на 59 депутати в Екологичен потенциал.

Групата „ Европа на нациите и свободата “, включваща френския „ Национален общ брой “ на Марин Льо Пен и холандската Партия на свободата на Герт Вилдерс, може съвсем да удвои своите евродепутати от 35 на 63, частично с помощта на увеличението на известността на „ Лигата “ в Италия.

По този метод двата блока, взети дружно, може да усилят представителството си в Екологичен потенциал от сегашните 80 места на 122, а каузи си - от 10,6% на 17,3%, откакто броят на евродепутатите намалее от 751 на 705 с напускането на Англия. Подобна комбинирана мощ може да усили тяхното въздействие в законодателната активност.

Не е изцяло несъмнено обаче, че тези съюзи ще останат същите следващата година. ДПЗ към този момент изследва опцията да се причисли към подкрепящите Европейски Съюз центристи в Брюксел.

Други партии обаче може да възприемат по-открито евроскептични позиции. Те може да включват членове на групата „ Европейски консерватори и реформатори “, основана от английската ръководеща Консервативна партия като евроскептична опция на десноцентристката Европейска национална партия (ЕНП), която в този момент ще загуби английските си евродепутати.

Полската ръководеща партия „ Право и правдивост “ може да бъде претендент. Тя обаче, сходно на партията ФИДЕС на унгарския министър-председател Виктор Орбан, която сега е спорен член на ЕНП, не споделя задачата на Льо Пен и Банън за разрушение на Европейски Съюз - не на последно място, тъй като получава от Брюксел обилни дотации.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР