Евросъюзът смята решението на Турция да превърне катедралния храм "Св.

...
Евросъюзът смята решението на Турция да превърне катедралния храм "Св.
Коментари Харесай

ЕС съжалява за решението на Турция да превърне храма Св. София в джамия

Евросъюзът счита решението на Турция да трансформира катедралния храм "Св. София " от музей в джамия в почтено за жалост. Това се споделя в публикувано изказване на висшия представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел, представено от ТАСС.

"Св. София " има дълбока историческа стойност за целия свят. Турция има дълбоки обичаи в опазването на културното завещание, както и приета традиция на интелектуална и културна отвореност. Решението на Държавния съвет на Турция за анулация на едно от най-значимите държавни постановления в актуалната история за даването на катедралния храм на статут на музей и решението на президента (на Турция Реджеп Тайип) Ердоган да съобщи монумента под ръководството на религиозните управляващи е почтено за жалост. Турция има поети отговорности да способства за междурелигиозния и междукултурния разговор и за укрепването на търпимостта и взаимното битие ", се споделя в изказването.

Ердоган: Уважавайте решението за промяната на статута на "Св. София "

Вчера Държавният съвет на Турция анулира турското държавно разпореждане за даването на катедралния храм "Св. София " в Истанбул на статут на музей. Ердоган подписа декрет, допускащ на мюсюлманите да правят поклонения в "Св. София ", която занапред нататък ще има статут на джамия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР