Евросъюзът ще загуби един, но може да спечели шест нови

...
Евросъюзът ще загуби един, но може да спечели шест нови
Коментари Харесай

Могерини: Шест нови членки ще има ЕС до 2019 г.

Евросъюзът ще загуби един, само че може да завоюва шест нови членове до 2019 година Това стана ясно от думите на висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини. В изявление за Euronews тя означи, че става въпрос за страните от Западните Балкани.

" Не считам, че в бъдеще Европейският съюз ще се състои от 27 страни. Мисля, че ще бъдат повече ", споделя тя, съобщи ТАСС. Могерини добави и още: " Когато приказвам, че след 2 години, към края на нашия мандат (на актуалната Европейска комисия – бел.ред.) ще реализираме напредък в връзките с шестте западнобалкански страни – напредък, който към този момент не би трябвало да се слага под подозрение, аз приказвам съществено. И в действителност имам вяра в това ".

Първият посланик на Общността прибавя и че Европейски Съюз е заинтригуван Западните Балкани да станат членове. Присъединяването им към европейското семейство е от съществено значение за сигурността и икономическото развиване, счита Могерини.

За присъединението си към Европейски Съюз обаче тези страни ще би трябвало да се потрудят, с цел да отговорят на условията за участие. " Естествено, на първо място те би трябвало да осъществят всички нужни промени, като в обществата им и в работата на политическите им институции би трябвало да настъпят съществени промени ", отбелязва Могерини. И добавя, че държавните им ръководители и обществата в тях към този момент са подготвени за тези крачки.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР