Евросъюзът прие десетия пакет санкции срещу Русия. Наричат ги най-мощните

...
Евросъюзът прие десетия пакет санкции срещу Русия. Наричат ги най-мощните
Коментари Харесай

Новите санкции на Запада „отрязаха опашката на булдога“

Евросъюзът одобри десетия пакет наказания против Русия. Наричат ги „ най-мощните и дълготрайни “. Освен самостоятелните ограничавания, се стопира износът на артикули с двойно предопределение и технологии. Вчера свои наказания оповестиха също Съединени американски щати, Канада и Англия. Попадналите под тези ограничения съветски банки към този момент посъветваха клиентите си в чужбина да изтеглят парите си от картите „ ЮниънПей “- Доколко съществени са новите наказания и по какъв начин Русия може да им отговори.

В събота Европейски Съюз одобри десетият пакет антируски наказания. Той ще засегне 121 физически и юридически лица. Според холандския външен министър Вопке Хукстра, около всичко останало се ускоряват рестриктивните мерки върху износа на артикули с двойно предопределение и технологии. Въвеждат се търговски ограничавания на сумата от 11,4 милиарда евро. В листата на неразрешената продукция се загатват строителната техника, електронните съставни елементи за съветските системи за въоръжение, да вземем за пример дронове и ракети. Освен това се стопира преноса през Русия на артикули с двойно предопределение.

В новия пакет има ограничаващи ограничения срещу лицата и организациите, подкрепящи съветската СВО в Украйна, разпространяващи „ агитация “ и доставящи дронове на Русия, а също наказания против съветската „ дезинформация “. В частност става дума за арабските филиали на РТ и „ Спутник “. „ Тези медии се намират под непрекъснат директен или коствен надзор на управлението на РФ и употребяват последните за своите непрекъснати и съгласувани дейности по дезинформация и военна агитация, които легитимират съветската експанзия и подкопават поддръжката към Украйна “, написа в известието на уеб страницата на Съвета на Европейски Съюз.

„ Заедно страните-членки на Европейски Съюз вкараха най-мощните и дълготрайни наказания, с цел да оказват помощ на Украйна да завоюва войната. Европейски Съюз стои зад Украйна и украинския народ. Ние ще поддържаме Украйна толкоз, колкото е нужно “, разгласи шведското председателство в Съвета на Европейски Съюз.

Европейски Съюз планираше да вкара десетият санкционен пакет в годишнината от началото на СВО, само че страните не съгласуваха детайлите поради Полша, която настояваше за по-строги ограничавания.

Санкциите се отнасят до възбраната на импорт от Русия на синтетичен каучук и асфалт. На руснаците им е неразрешено да управляват организации, които са оператори на сериозна инфраструктура в Европейски Съюз. За първи път под ограничетилята се оказаха седем ирански компании сякаш за връзки с Русия и производството на бойни БПЛА, употребявани от „ съветските военни в нападателната война, в това число против цивилната инфраструктура “. Общо под рестриктивните мерки на Европейски Съюз този път попадат 96 организации, свързани с съветския ВПК.

Членът на надзорния съвет на Гилдията на финансовите анализатори и риск-мениджъри Александър Разуваев е уверен, че най-строгото решение на Запада си остава замразяването на активите на Банката на Русия в размер на 300 милиарда $, а също по този начин в забележителна степен отхвърли от петролен и азов експорт. Освен това с 40% беше срутен съветският пазар на акции, което бие по увереността на потребителите.

„ Поредният пакет европейски наказания може да се постави с останалите, той не въздейства на нищо, откъдето и да го погледнеш. Трябва да се отнасяме умерено към следващите наказания. За да не се попада под наказания би трябвало да се лимитират вложенията до Московската борса. Рискът от брокиране на вложения зад граница е в действителност висок “, счита Разуваев.

Наскоро Вашингтон разгласи нови огромни наказания против Москва. Министерството на финансите на Съединени американски щати, Държавният департамент и министерството на търговията на Съединени американски щати разшириха своите санкционни описи. Под удари попаднаха 11 банки, измежду които „ Приморие “, „ Санкт Петербург “, „ Уралсиб “, „ Зенит “, „ Лявобрежна “, МТС и други. На девет от тях е даден период да се изтеглят до 25 май.

Така, поради предшините ограничавания, глобите са въведени във връзка с 80% от банковия бранш на Русия. От доклада на Министерството на финансите на Съединени американски щати следва, че рестриктивните мерки са въведени във връзка с 2400 физически и юридически лица, 114 съда и 19 летателни апарати. Под глобите попаднаха президентът Владимир Путин, всичките 450 депутати от Думата, 170-те членове на Съвета на федерацията, 47 губернатори и други високопоставени служители.

„ Санкциите няма да повлияят по никакъв метод на външната политика на Русия, само че все пак могат да окажат въздействие върху международната стопанска система и върху изискванията на работа на съветските компании. Става въпрос за репресивните ограничения, които се оферират за икономическите структури, които работят в нарушаване на глобите с съветски компании. По-специално глобите на Съединени американски щати са ориентирани към съветски компании, регистрирани отвън Руската федерация, което разрешава на Съединени американски щати да повлияят на огромен брой лични компании, с цел да ги принудят да не работят с съветския пазар. Това може да усили рестриктивните мерки на доставките за успореден импорт, като да вземем за пример полупроводници “, изясни Василий Колташов, икономист.

Министерството на финансите на Съединени американски щати и Държавният департамент сложиха в черен лист над 200 души, които оказват помощ на Русия да " избяга от глобите ". Министерството на финансите оповестява, че поради наложените наказания повече от 1000 задгранични компании са прекратили активност в Русия. Новите ограничавания на Съединени американски щати засегнаха Запорожката АЕЦ, Главния изчислителен център на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия, Държавния зърнен оператор и редица други юридически лица. Списъците включват 1200 военни. По-специално, експортните ограничавания се вкарват против „ Мегафон “ и технопарка „ Сколково “. С обособена заповед на президента на Съединени американски щати Джо Байдън от 10 май се вкарва 200% мито върху алуминия и алуминиевите артикули от Русия.

В петък „ Англия “ разгласи нови наказания против четири съветски банки – МТС, „ Санкт Петербург “, „ Уралсиб “ и „ Зенит “ попаднаха под рестриктивните мерки.

Колташов е убеден, че банковият бранш ще оцелее посредством работа на вътрешния пазар.

„ Новите банки, които попаднаха под глобите, в началото бяха оставени за десерт. Това се прави преднамерено, с цел да има какво да се включи в новите санкционни пакети. По принцип всички банки можеха да бъдат включени още в първия пакет, само че Съединени американски щати отрязаха парче по парче опашката на булдога, с цел да усилят психологическия резултат от позиция на въздействие върху съветската стопанска система. Но локалният финансов бранш не е липсващ. Просто в този момент той няма да бъде, както преди, директно обвързван с американския пазар “, изясни икономистът.

Санкционираните банки са почнали да поучават клиенти, които са в чужбина или се канят да отидат там, да теглят пари от карти от платежната система „ ЮнионПей “, защото транзакциите с тези карти в чужбина могат да бъдат блокирани. По-специално такива рекомендации бяха дадени от банките " Приморие ", " Зенит " и " Санкт Петербург ". В Русия картите „ ЮнионПей “ ще продължат да работят без ограничавания.

Разуваев поучава да се върви в чужбина с пари в брой, това взема решение казуса с евентуалното блокиране на картата. „ По време на рецесията в Русия нито една огромна банка не рухна. И това значително е заслуга на Централната банка. За тези, които живеят в зоната на рублата, всевъзможни наказания би трябвало да са безусловно около ушите. В противоположен случай има опасности. Западните компании са първите, които ще пострадат от глобите. Техните заплащания върху акции и дивиденти са замразени. Не се колебая в нашата победа в СВО, това ще ни разреши да диктуваме нашите условия при подписване на съглашението за споразумяване на въпроса, което ще обезпечи финансово нормализиране “, счита източникът.

Също преди ден Канада разгласява новия си лист със наказания. В него са включени 129 физически и 63 юридически лица. Списъкът включва да вземем за пример депутата от Държавната дума Дмитрий Скриванов (вече подложен на наказания от Съединени американски щати, Европейски Съюз и редица други страни), " Мотовилихски фабрики " и научно-производствената корпорация " Уралвагонзавод ". Освен това Канада наложи наказания против ФСБ, Главното ръководство на Генералния щаб, ФСО, Съвета на федерацията, Държавната дума, Политическа партия „ Единна Русия “, Главното ръководство за специфични стратегии на президента и „ Росфинмониторинг “.

Колташов също означи, че антируските наказания " са разрушителни за стопанската система на Европейския съюз ". „ Американските ограничения, изключително във връзка с цветните метали, имат протекционистки темперамент - съветският дял ще бъде преразпределен. Тоест, американците не се прострелят в крайници, като Европейския съюз, те избират единствено това, без което могат или заменят със лични индустриални запаси. Това не съответствува с нормите на СТО, само че последователите на тази организация и по този начин наречените правила за свободна търговия даже не си спомнят за това “, изясни икономистът.

Разуваев е склонен, че митата на Съединени американски щати върху цветните метали опонират на всички правила на СТО. „ Съединените щати лобираха за влизането на Русия в СТО, а в този момент плюят по потомството си “, означи специалистът.

Като отговор на десетия пакет Русия може да освободи интелектуалната благосъстоятелност на вражески страни и „ да стартира да копира всичко, което е нужно “.

„ Миналата година не донесе такова решение. Правителството одобри лист на неприятелските страни. Този документ ни разрешава да предприемем по-нататъшни стъпки, в това число унищожаване на възбраната за потребление на тяхната интелектуална благосъстоятелност “, счита Колташов.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР