Европрокуратурата извърши множество претърсвания в рамките на разследване на два

...
Европрокуратурата извърши множество претърсвания в рамките на разследване на два
Коментари Харесай

СЛЕД ОБИСКИ: Европрокуратурата задържа двама българи за злоупотреба с европроекти

Европрокуратурата извърши голям брой претърсвания в границите на следствие на два плана на стойност над 241 млн. евро. Те са финансирани от Европейски Съюз и са за рационализация на железопътни сектори. Бенефициент по тях е Национална компания " Железопътна инфраструктура ", а договорите за строителство са предоставени на две частни компании с интернационално присъединяване.

При обиските, осъществени в домовете на обвинените и в обектите на разследваните компании, са арестувани две лица. Освен това, ще бъдат разпитани длъжностни лица от НКЖИ във връзка с усвояването на еврофондовете.

Първият план е за сектора сред градовете Костенец и Септември, част от жп линията София-Пловдив. Той е финансиран от Европейската изпълнителна организация за климата, инфраструктурата и околната среда и е на стойност над 130 млн. евро.

Другият план е за рационализация на железопътния сектор сред Оризово и Михайлово. Той е част от втория стадий от рехабилитацията на железопътната инфраструктура Пловдив-Бургас. Финансиран е от Кохезионния фонд в размер на над 111 млн. евро.

Работата по тези два сектора от железопътните линии към момента продължава, само че към този момент са осъществени няколко заплащания от страна на бенефициента към изпълнителите.

Разследването разкри обстоятелства, които биха могли да съставляват престъпни закононарушения, в това число корист с европейски фондове и пране на пари. Изпълнителите са обвинени, че за къс интервал от време са направили фиктивни парични преводи към верига от кухи компании, което в последна сметка е довело до изтегляне на суми в брой над 5 млн. лева. от престъпно проявени лица.

Над 100 служители на реда и сътрудници от ГДНП и ДАНС участваха в обиските, осъществени на 28 места в областите София, Бургас, Варна, Стара Загора, Смолян и Пазарджик. Продължава следствието, с цел да се откри естеството и степента на хипотетичните незаконни действия. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР