Европредседателството е сред водещите теми на съботните вестници. Над 300

...
Европредседателството е сред водещите теми на съботните вестници. Над 300
Коментари Харесай

И децата откриха европредседателството, Борисов препоръча ЕС да не обръща гръб на Турция, майката на убития Боби не върва във вината на Росен Ангелов…

Европредседателството е измежду водещите тематики на съботните вестници.

" Над 300 деца от цялата страна дадоха старт на детското разкриване на първото Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз. Детският уъркшоп бе открит от министър Лиляна Павлова и еврокомисаря по цифрова стопанска система и общество Мария Габриел, осведоми БНР. Министър Павлова уточни какъв брой е значимо детското събитие: Децата са нашия заряд, нашият капитал, нашето бъдеще, децата са нашата горделивост. Вярвам, че всички ние, през тези прелестни млади деца, даваме най-хубавия, най-истинския старт на Българското председателство, тъй като Европейски Съюз, България като част от Европейски Съюз, неговото бъдеще - това е бъдещето за тези деца, само че и бъдещето, което тези деца са. Еврокомисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел разяснява, че образованието на децата и развиването на техните благоприятни условия в новите технологии значи и сигурност в киберпространството: Благодарение на новите технологии, с помощта на младежите на България, Председателството на България ще бъде сполучливо. По този метод ние демонстрираме най-хубавото ни в Европа и в света. Детското европредседателство стартира с поздрава на робот и мигане на котешки очи от неговия екран. В 10 работилнички децата програмират, учат се да работят с разнообразни стратегии и даже сами основават електронни игри. Малкият Йоан към този момент е създал приложение за мобилен телефон, което предлага: Урок за свирене на химна на Европейски Съюз - симфон от осем ноти. 13-годишният Мариел Кафеджиев раздава електронни платки, които се слагат на китката на ръката: Тези светодиоди (могат) да изписват текстове, да вършат формички, могат да предават радиовълни. Еврокомисар Мария Габриел означи, че по време на Българското европредседателство ще се водят основни договаряния с акцент киберсигурност: Днес 80 % от хакерските атаки се дължат на човешка неточност - непознаване на част от нещата, протичащи се в Интернет. " - в. " Труд ".

" Eвропейският съюз не би трябвало да обръща тил на Турция, а вместо това да възвърне дипломацията и положителните връзки, с цел да бъде възвърнато доверието. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов в изявление за турската осведомителна организация Anadolu Agency, представен ог " Фокус ". Той ще се види с турския президент Реджеп Ердоган на откриването след ремонта на желязната църквата " Свети Стефан " в Истанбул. Борисов акцентира, че възобновяване на българската черква е доказателство за това, че може да има другарство, взаимно съгласие и благосклонност сред мюсюлманските и християнските страни. По отношение на договарянията сред Турция и Европейски Съюз българският министър председател загатна, че издигането на крайнодесните партии в Европа е една от аргументите за забавянето на преговорния развой. " Смятам, че съглашението за бежанците с Турция върви доста добре ", акцентира Борисов, като похвали напъните на Турция в битката против противозаконната миграция. " Миграцията към нас публично падна до нула. Нашата гранична полиция и бреговата защита правят чудесна работа с турските сътрудници ", увери той. Тъй като бе първият европейски политик, който изрече поддръжка към Ердоган след така наречен опит за държавен прелом от 15 юли 2016 година, Борисов изясни: " Изземването на властта от държавното управление посредством ориентиране към цивилни жители на изтребители F16 и военни хеликоптери, не може да бъде признато, по тази причина поддържах президента Ердоган. " - в. " Сега ".

" За сполучливото Българско председателство на Европейски Съюз ще работят 15 бъдещи дипломати, осведоми Министерство на външните работи. Със старта на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз стартира и професионалният път в областта на дипломацията за 15 стажант-аташета, които към този момент са назначени във ведомството. Те са минали сполучливо всички стадии на оповестения през октомври предходната година общ конкурс за назначение на 15 държавни чиновници на служба " стажант-аташе ". В рамките на идващите шест месеца кандидат-дипломатите ще бъдат интензивно ангажирани с работа по събитията от програмата на Българското председателство, за които Министерството на външните работи е отговорно. Така стажант-аташетата ще имат опцията да придобият скъпи знания и опит в региона на външната политика в един исторически за страната ни миг. За да стигнат до тук, всички те минали през трите стадия на състезанието за млади дипломати - асортимент по документи, писмен изпит и устно събеседване с комисия... " - в. " 24 часа ".

" Дневник " разгласява публикацията на румънския публицист Мария Удреску за белгийския вестник " Либр Белжик ", чието автентично заглавие е " Как България, която поема председателството на Европейски Съюз, нарушава свободата на печата ": " От 1 януари България поема председателството на Европейския съюз. Страната е най-лошият възпитаник в Европейски Съюз по повод свободата на печата. Медиите са подложени на политически и финансов напън. Политически напън, неустановеност за работата, набези, закани... Вече години наред свободата на печата линее в България, най-лошата ученичка в Eвропейския съюз по този индикатор. В миг, когато страната поема ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз на 1 януари, редица публицисти и цивилен организации, пренебрегнати или заглушавани от българската страна, се обръщат към Брюксел, с цел да бият паника в лицето на все по-влошаващата се обстановка. В годишната си ранглиста " Репортери без граници " подрежда София паралелно с огромен брой разрастващи се страни и даже зад тях. " Корупцията и тайният сговор сред медии, политици и олигарси са доста постоянно събитие ", акцентира организацията. И това деформиране има своето лице: Делян Пеевски. Депутат от Движението за права и свободи, партията на турското малцинство, този човек доминира най-много над медиите - и де факто над българската политика. На хартия неговата формация New Bulgarian Media Group, включваща огромен брой издания, в това число шест от дванадесетте вестника с най-голям тираж в страната, един ефирен канал и съвсем 80 на 100 от разпространителската мрежа (част от изредените активи номинално не са благосъстоятелност на Пеевски - б.р.). Самоличнността на същинския суверен на тази империя обаче е обществена загадка, а и самият Делян Пеевски даже не се пробва повече да я прикрива, като намерено се хвали със " своите медии ". И по този начин, дали пък многбройните на пръв взор медии в България не са просто неприятно прикритие на един пазар, съвсем напълно обхванат от New Bulgarian Media Group? Законът и анонимността на медиите Влиянието на медийния магнат е, наподобява, доста по-значително от това, което се вижда публично. " Защото законът разрешава известна степен на анонимност във връзка с същинските притежатели на медиите ", споделя Стефан Тафров, български посланик и публицист, един от създателите на първия опозиционен вестник в страната. В резултат на всичко това олигархът, ухажван от политици от всички цветове, се е трансформирал във валяк, мачкащ всеки опозиционен глас и публицистиката, почтена да се назовава с това име. " Остатъчният плурализъм на българските медии е съществено застрашен. Качествените самостоятелни медии стават цел на всевъзможни преследвания. В това време медиите на господин Пеевски се занимават с безогледна политическа агитация и практикуват долнопробна публицистика ", предизвестява Стефан Тафров... "

Шесторното ликвидиране в Нови Искър продължава да е във фокуса на всекидневниците.

" Убиецът от Нови Искър може към този момент да е отвън България Експерт твърди, че проверяващите не знаят къде да търсят обвинения Издирваният Росен Ангелов може към този момент да е напуснал България, разгласи Николай Радулов, някогашен основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Според специалиста досегашните дейности демонстрират, че проверяващите не са доста наясно къде да търсят обвинения за жестокото ликвидиране на шестчленното семейство в Нови Искър. " От закононарушението мина към този момент една седмица. Много е допустимо при този комплициран метод при търсенето индивидът към този момент да е минал през зелена граница по посока Сърбия или Македония ", разгласи Радулов. " Едно гонене на бягащ нарушител зависи от това до каква степен са наясно със следите, които оставя, оставя ли въобще следи, и от наличния запас. Ресурсът не е толкоз огромен, колкото хората си показват. Трябва да ви кажа, че това лице към този момент, без значение от всичко, което се приказва, е единствено обвинен. Така че може да има и други версии, които не са отработени. Всички са хвърлени по тази версия и може да се окаже, че това лице, без значение, че явно е нарушител, може да е бил в миналото в къщата, заради което са останали ДНК-следи, само че може да не е той причинителят ", уточни специалистът. По-рано стана ясно, че полицията е евакуирала блок в столичния квартал Дружба, където преди години бил живял Росен Ангелов. Има индикации, че търсеният за шесторното ликвидиране е бил в Чуждестранния легион, заяви пък в изявление за bTV военният министър Красимир Каракачанов. Според Николай Радулов има оперативни способи за попречване на закононарушения като това в Нови Искър. За задачата обаче би трябвало Министерство на вътрешните работи да възвърне мрежата си от информатори и секретни сътрудници. Така оперативните служащи ще получават навреме данни за държанието на подозрителни лица, за хора, които купуват прекомерно доста оръжие или не се държат съответно. " За страдание този развой ще отнеме доста време, може би към 20 години ", добави Радулов. " - в. " Сега ".

" Все още не е открит притежателят на бележника, открит до тялото на убитата в Нови Искър Кети Кюхова. Вътре, с изключение на името на мъжа й Неделчо Юнаков и мемоари за ипотечен заем, какъвто фамилията е патило, попадат и данни за последните парламентарни избори. Кети Кюхова не участва в описите на секционните комисии, само че тя си е водела мемоари за това по какъв начин се считат преференции и по какъв начин се броят гласове, осведоми Нова телевизия. Полицията към момента е на крайник поради Росен Ангелов. Мъжът към този момент е задочно упрекнат за шесторното ликвидиране в Нови Искър. От него обаче няма и диря, макар впрегнатите сили на Министерство на вътрешните работи и армията. В петък вечер служителите на реда потеглиха по нова гореща диря. Съвсем безшумно, без включени сирени, десетина патрулни автомобила и четири буса с тежко въоръжени мъже обкръжили блок 29 в столичния квартал " Дружба ". Полицаите влезнали във вход Б, с цел да търсят Ангелов. А той най-вероятно към момента употребява мобилен телефон и интернет, тъй като профилът в обществените мрежи, който се допуска, че е негов, към този момент е заличен. Изтрити са мненията и харесванията на изявленията му. Самият Ангелов се е изпарил от " Дружба " в края на лятото. Живял там до преди 5-6 месеца в продължение на към година. Имал и съквартирант, само че и той отпътувал още преди Нова година. Според към този момент някогашните му съседи Росен бил спокоен и непретенциозен човек, постоянно пиел кафе с тях, не употребил кола, а единствено градски превоз. Разказвал за службата си във Френския легион, даже показвал свои фотоси оттогава. Живеел при наемателят на жилището - Владо. Той също отпътувал преди Нова година, съгласно съседите му - за Франция. Никой в квартала обаче не знае какво тъкмо работят двамата. А Росен Ангелов е живял и в други два столични квартала - " Надежда " и " Люлин ". И там съседите го познали незабавно, щом от Министерство на вътрешните работи пуснали фотографията му. Именно от " Люлин " потегля първото дело за блудничество против Ангелов. Посегнал на 12-годишната щерка на дамата, с която живеел тогава. За това бил наказан и лежал в пандиза шест години. Излязъл на независимост през 2002 година Само няколко години по-късно още веднъж е упрекнат и наказан за блудничество, само че полицията по този начин и не го открива. " - в. " 24 часа ".

" Майката на убития Боби не има вяра, че търсеният Росен Ангелов е отговорен Не единствено, че съм уверена, само че има доказателства, че полицията и прокуратурата не са търсели Росен Ангелов, който сочат за палач на сина ми и още петима души. Това съобщи пред " 24 часа " майката на убития в Нови Искър Боби - Стефка. " След като е бил разгласен за търсене, с цел да влезе в пандиза, той си е взел мобилен телефон на погашение, пуснал си е и интернет. Дори му е заведено изпълнително дело, само че наблюдаващият прокурор не го е знаел ", разяснява почернената майка. " Не имам вяра Росен да е килърът, по-скоро ми се коства изкупителна жертва ", разяснява тя. Стефка изясни, че я държат в цялостно незнание по отношение на хода на следствието. Според нея било необяснимо за какво Росен ще убива Кети, посочена за негова държанка, на място, надалеч от фамилията й, а часове по-късно ще простреля и тях в случай, че никой не го е видял. " Той по този начин или другояче се е укривал, тъй като към този момент е бил търсен ", обоснова се дамата. " Вчера споделиха, че са подготвени балистичните експертизи, а мен никой не ме е уведомил. Дори не ми споделят по кое време ще освободят тялото, с цел да мога да погреба сина си ", сподели още дамата. По думите й всички, които са виждали Росен и са знаели, че той е търсен, са за пандиза. " От това, което чета по медиите, той се е разхождал свободно из гората, ходил е и при другари в " Дружба ". Това не е криене ", споделя още дамата... " - в. " Стандарт "

Вестниците отделят място и на два знаменателни празника: Благовещение и 170-тата годишнина от рождението на Христо Ботев.

" На 6 януари църквата празнува един от дванадесетте Господски и Богородични празници, прочут като Кръщение Господне, Богоявление или Йордановден. Той е третият по значителност християнски празник след рождеството и възкресението на Исус. Празникът се назовава Богоявление, защото за първи път при кръщението на спасителя Бог се открива на света в своите три неразделни лица - Отец, Син и Дух Свети... Народното вярване гласи, че в нощта против Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава стопира водата, пречиства се, след което придобива огромна мощ. Затова денят е прочут още като Водици и Водокръщи. Според обичая всички вземат участие в освещаването на водата, а след празнична черковна работа свещеникът хвърля светия кръст във водата. Млади мъже се хвърлят макар студа и ниската температура и изваждат кръста от водата. Който го извади, бива цветущ и здрав през цялата година. По традиция на Йордановден се прави Богоявленски водосвет и освещаване на бойните флагове, флаговете и знамената-светини на Българската войска... " - в. " Дневник ".

" В литургията си по случай днешния огромен християнски празник Богоявление папа Франциск посъветва вярващите да не трансформират преследването на кариера, пари и триумф в смисъл на живота си, съобщи " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция. Хората постоянно се оправят, като имат и единствено здраве, малко пари и малко развлечения, сподели Светият отец. Той прикани вярващите да оказват помощ на бедните и на останалите нуждаещи се, да дават, без да чакат нищо в подмяна. Добрите християни не би трябвало да стоят, чакайки нещата да се случат, а би трябвало да вършат положително, без да им е поискано, съобщи папа Франциск. " Исус разреши да бъде открит от тези, които го търсеха, само че с цел да го намерим, би трябвало да станем и да тръгнем - не да седим, а да поемаме рискове; не да стоим, а да потеглим на път ", сподели той пред миряните. " - в. " Дневник ".

" Национален комитет за честване на 170-тата годишнина от рождението на Христо Ботев ще бъде основан на 18 януари в Народното събрание, заяви ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева на тържественото честване на годишнината от рождението на поета в родния му град Калофер.
С него бе сложено началото на поредицата празнувания под патронажа на ръководителя на Народното събрание, с които през тази година България отдава респект пред паметта на Ботев, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание.
Цвета Караянчева одобри строя и поздрави почетния часовой от представителни елементи на 61-ва стрямска механизирана бригада на площад " Христо Ботев ". Тя сервира цветя пред паметника на майката на поета Иванка Ботева и пред бюст-паметника на Христо Ботев в Националния музей " Христо Ботев ".
В словото си на тържествено заседание в Народно читалище " Христо Ботев 1869 " ръководителят на Народното събрание означи, че 170 години след рождението на безсмъртния стихотворец и бунтовник песните му, трансформирали се в знак на устрема ни за независимост и самостоятелност, не престават да провокират най-съкровен боязън във всяко българско сърце. " Ботев ще живее във всеки българин и в душите на бъдещите генерации ", добави още Цвета Караянчева.
Кметът на Калофер Румен Стоянов съобщи, че точно в родното място на Ботев може да се разбере най-добре поезията, да се регистрира най-ясно значимостта на делото му, тъй като от тук е тръгнал неговия жар. По това каква парченце от Ботев носим в сърцата си, зависи какъв брой сме българи, съобщи той пред присъстващите на тържеството.
Председателят на Народното събрание прегледа музея на Ботев, където написа в книгата за гости:
" Преклонението пред подвига на Ботев е поклонение пред майка България, тъй като без Ботев през днешния ден нямаше да има Отечество. Ще го знаем и ще го помним, до момента в който има българи ".
Директорът на музея Ася Николова показа експозицията, в която са показани и дребното персонални движимости на поета, непокътнати до през днешния ден и връчи на ръководителя на Народното събрание почетен плакет... " - в. " Стандарт ".

В знак на респект към Ботев в. " Дневник " напомня едно от стихотворенията на Христо Ботев, което звучи настоящо и през днешния ден, въпреки и оповестено през 1873 година:

Патриот е - душа дава

за просвета, за свобода;

само че не свойта душа, братя,

а душата на народа!

И секиму положително коства,

единствено, знайте, за парата,

като човек - що да прави?

продава си и душата.

И е добър християнин:

не пропуща литургия;

само че и в църква за туй върви,

че черквата й търговия!

И секиму положително коства,

единствено, знайте, за парата,

като човек - що да прави?

залага си и дамата.

И е човек с положително сърце:

не оставя сиромаси;

само че не той вас, братя, храни,

а вий него със трудът си!

И секиму положително коства,

единствено, знайте, за парата,

като човек - що да прави?

изяда си и месата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР