Европол, съвместно с българските власти, в акция срещу кабелното пиратство.

...
Европол, съвместно с българските власти, в акция срещу кабелното пиратство.
Коментари Харесай

Европол, ГДБОП и Жандармерия претърсват офиси на кабелни оператори у нас


Европол, взаимно с българските управляващи, в акция против кабелното пиратство. Извършват се обиски в офисите на няколко кабелни оператори.

Разследването е против укриването на клиенти и незаконно разпространяване на видеосъдържание.

ГДБОП и Жандармерия ревизират офисите на „ Кабел САТ–Запад”в Благоевград, оповестява БГНЕС. В пространствата се правят претърсвания и изземвания.



Същата акация се организира към час по-рано и в офисите на компанията на оператора в Кюстендил.

По информация на NOVA интервенцията протича взаимно с 4 окръжни прокуратури - в Бургас, Благоевград, Петрич и Кърджали.

В Бургас Жандармерия влезе в офиса на медийна група RN в 10:30 ч. Най-вероятно се ревизира броят на клиентите и предаваните телевизионни стратегии. В телефонен диалог притежателят на медийната група Георги Стоянов сподели, че акцията има за цел да унищожи дребните кабелни оператори.



През 2018-та година в Района прокуратура – Бургас са постъпили голям брой сигнали от физически лица и от представители на търговски сдружения за това, че през мобилно приложение на две сдружения на кабелна телевизия са били предавани голям брой непознати обекти на авторски и сродни права, голям брой телевизионни стратегии, без нужното по закон единодушие на правопритежателя на това право, в тази ситуация - две национални малките екрани. Това заяви пред публицисти Йовита Григорова, зам. административен началник на Апелативна прокуратура – Бургас, съобщи „ Фокус “.



„ Извършени са били голям брой проверовъчни дейности от наблюдаващите прокурори при съдействието на бранш „ Киберсигурност “ при ГДБОП – София и в края на месец септември 2018-та година при Районна прокуратура-Бургас е формирано досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение от общ темперамент по смисъла на член 172А ал.1 от Наказателен кодекс, това е закононарушение срещу интелектуалната благосъстоятелност “, сподели още Григорова и добави, че поради продължаваната незаконна активност и след съответно позволение на Районна прокуратура – Бургас, е престъпено към деяние за неотложно прекратяване на тази незаконна активност и са осъществени дейности по претърсвания и изземвания в централен офис и абонатни станции за изземване на предмети, писмени документи и компютърни конфигурации, които имат значение за делото. „ Тези дейности за осъществени под наблюдението на прокурор от Районна прокуратура – Бургас, също по този начин в наличието на чиновници от „ Киберсигурност “ при ГДБОП, при логистичната поддръжка на Европол, Национална агенция за приходите и Комисията за контролиране на известията “, съобщи Григорова. Според нея казусът касае фрапантно нарушаване на авторските и сродните права от две национални малките екрани. „ Налице са доказателства за породени обилни финансови вреди в размер на няколко милиона лв. “, добави Йовита Григорова. По думите й следва назначението на комплицирани експертизи, които ще открият съответния размер на породените вреди. „ В подобен случай е допустимо да се престъпи към една по-тежка подготовка на осъщественото закононарушение по алинея 3, която планува наказване „ отнемане от независимост “ от 1 до 3 години и санкция. По случая е известена Върховната касационна прокуратура и на следващия ден към 11.00 часа за медии ще бъдат дадени детайлности по случая “, уточни Григорова и съобщи, че в случай че бъдат разкрити доказателства за по-тежки закононарушения, като да вземем за пример данъчни и други, следва следствие по случая.

Междувременно от АБРО изпратиха позиция по проблема до NOVA:

"Асоциацията на българските радио-и телевизионни оператори - АБРО поддържа дейности, ориентирани против кабелното пиратство, което образува към 30% сив бранш при кабелното разпространяване. Пиратството на стратегии ощетява цялата авторскоправна промишленост. Качественото наличие в стратегиите на телевизионните оператори зависи от размера на получаваните от тях доходи, в това число от разпространяване на стратегиите. Самите кабелни и DTH оператори, които оперират „ на ярко “ са наранени от нелоялната конкуренция от сивия бранш на кабелното разпространяване. Сивият бранш понижава и приходите на страната. Комисията за защита на конкуренцията извърши секторен разбор на медийните пазари през 2018 година и предложи „ провеждането на политики за изчистване на „ сивия бранш “.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР