Европол е помогнал за разплитането на случая с полицаите, загинали

...
Европол е помогнал за разплитането на случая с полицаите, загинали
Коментари Харесай

Европол е помогнал за разкриването на случая със загиналите полицаи в Бургас

Европол е оказал помощ за разплитането на случая с служителите на реда, починали при гонене на рейс в Бургас, както и с устанояването на причинителите и тяхната съпричастност към незаконни мрежи. Това стана ясно от изказване на изпълнителния шеф на Европол Катрин де Бол след среща със служебния вътрешен министър Иван Демерджиев.

Трагедията в Бургас сподели по какъв начин незаконните мрежи работят динамично и бързо се приспособяват към новите условия, съобщи шефът на Европол Катрин Де Бол, която е на публично посещаване у нас.

Тя уточни, че Европол са осведомени за трагичните събития в Бургас, където двама служители на реда изгубиха живота си.

" Тази покруса сподели още един път на какъв риск са изложени всекидневно служителите на реда ", сподели Катрин Де Бол,.

Де Бол добави, че след случая Европол незабавно е подкрепил българските управляващи в следствието. Осигурена е била информация за идентификация на обвинените и е оказала съдействието за определяне дали и част от каква незаконна мрежа са причинителите.

Тя акцентира, че България е измежду главните страни на пренос на мигранти от Западнобалканския маршрут, които влизат на територията на страната през границата с Турция.

" България дава на Европол информация за маршрутите, мрежите и настоящите следствия. Затова показах, че страната е доста скъп, предпочитан наш сътрудник ", сподели още тя и даде поръчка, че Европол ще продължи да оказва поддръжка на страната ни.

По думите ѝ обстановката в Европейския съюз се е трансформирала трагично, ето за какво е имало нужда от усилване ролята на Европол и нужда от подсилване на взаимната активност на страните членки.

Директорът на Европол уточни, че е на публично посещаване у нас, което е част от обиколката на управителния екип на Европол в европейските столици. " Целта е да разберем от страните членки каква е тяхната оценка на съдействието им с Европол. И също по този начин по-добре да се борим с проведената престъпност и тероризма в Европа ", сподели още тя.

 Снимка: БТА

Катрин де Бол уточни, че през последните пет години се следи трикратно увеличение на обмена на информация сред българските служби и Европол .

" Нашето съдействие докара до доста триумфи в битката с каналджийството на мигранти, трафика на хора, контрабандата и производството на противозаконни цигари, подправяне на валута, контрабанда на други артикули ", добави тя.

 Снимка: БТА

Директорът на Европол уточни, че през 2021 година е усъвършенствано съдействието посредством даване на аналитична поддръжка от страна на организацията, вследствие на което българските управляващи са съумели да проведат " извънредно сполучливи " интервенции против проведени групи, забъркани в отпечатване на висококачествена подправена валута - евро.

На собствен ред вицепремиерът и вътрешен министър в служебния кабинет Иван Демерджиев съобщи, че на следващия ден на професионално равнище ще бъде разисквано предлагането да се изградят взаимни оперативни екипи с Европол, които да работят по границата , съобщи Българска телеграфна агенция.

Демерджиев добави, че шефът на Европол е предложила скъпи ограничения , които биха подобрили опциите на България да се употребява от целия капацитет на Европол. Според него те биха имали резултат и ще оказват помощ в битката с незаконната миграция.

Той добави, че е разговарял с Де Бол по целите на Европол и провокациите и проблемите, пред които са изправени България и Европейски Съюз, във връзка с извънредно усиления мигрантски напън. Демерджиев изясни, че акцент в диалозите са били киберпрестъпността, контратероризмът, контрабандата на опиати и икономическите закононарушения .

 Снимка: БТА

Министърът на вътрешните работи изясни, че сега у нас тече интензивна полицейска интервенция във връзка с всички лица, за които има данни, че са забъркани в " каналджийство " и незаконна миграция. Той посочи, че главно те са непознати жители. " С тази акция слагаме началото на един повсеместен развой и политика по преосмисляне на метода и успеваемостта, с които пазиме националната си граница в подтекста на извънредно засиления мигрантски напън. Тези дейности дават забележителен резултат ", сподели Демерджиев.

 Снимка: БТА

По думите на министъра сега границата има най-вече човешка мощ по отношение на, може би, последните 10 години . Идеята е тя да покрие тези региони, в които техническата обезпеченост не е задоволителна. Работи се за покриване на граничната линия с надеждни механически уреди.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР