Европейците ще се отправят към урните от 6 до 9

...
Европейците ще се отправят към урните от 6 до 9
Коментари Харесай

ЕС определи датите за евроизборите през 2024 г.

Европейците ще се насочат към урните от 6 до 9 юни 2024 година, с цел да изберат идващите евродепутати, съобщи " Политико ".

Дипломатите на Европейския съюз утвърдиха датите за евроизборите в сряда, заяви шведското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Избирайки 705 евродепутати за интервала от 2024 до 2029 година, жителите на Европейски Съюз биха могли да раздрусат освен Европейския парламент, само че и Европейската комисия.
Политическите групи в Европа се придвижват към историческо пренареждане, защото Европейската национална партия обмисля съюзи с крайната десница, разрушавайки своята безмълвна проевропейска коалиция с лявоцентристите. Решението гласуването да се организира от четвъртък, 6 юни, до неделя, 9 юни, идната година бележи проваляне за Португалия. Лисабон сподели, че тези дати ще намалят изборната интензивност в страната, защото понеделник, 10 юни, е народен празник. Дипломатите обаче не съумяха да съберат нужната единомислеща поддръжка, с цел да изберат разнообразни дати.

" Евронюз " отбелязва, че датите са били авансово определени от посланиците на 27-те страни членки по време на среща в сряда и ще бъдат публично оповестени идната седмица, когато министрите подпишат решението.

Изборите се организират на всеки пет години в границите на четири дни и се считат за най-голямото транснационално гласоподаване в света: повече от 400 милиона гласоподаватели от разнообразни националности са призовани да гласоподават по едно и също време за своите политически представители в Европейския парламент.

 Дясноцентристите в Европейски Съюз заплашват основна част от зеления проект на еврокомисията Дясноцентристите в Европейски Съюз заплашват основна част от зеления проект на еврокомисията

Подновяването на състава на Европарламента води до промени и на самия връх на Европейската комисия и Европейския съвет, което значи, че длъжностите, заемани сега от Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, ще бъдат освободени.

Фон дер Лайен към момента не е удостоверила дали има намерение да се кандидатира за втори петгодишен мандат като ръководител на Европейската комисия, до момента в който на Мишел е неразрешено по закон да продължи да управлява Европейския съвет, защото постът е стеснен до два поредни мандата от по 2.5 години.
Избирателната интензивност на предходните избори, извършени през май 2019 година, беше 50.66%, нарастване с осем пункта спрямо гласуването през 2014 година
В отговор на новината ръководителят на Европейския парламент Роберта Метсола разгласява видео в своя акаунт в " Туитър ", насърчавайки гласоподавателите да се записват и " да бъдат част от най-голямото упражнение по народна власт в Европа ".

" Европейският съюз не е съвършен. Той се развива непрестанно. Светът се трансформира и ние би трябвало да се променим дружно с него ", споделя Мецола в едноминутното видео. " Имаме потребност от промяна. Не можем да се опасяваме от смяната. Трябва да я прегърнем. "

Ранна прогноза на Europe Elects допуска, че дясноцентристката Европейска национална партия (ЕНП) ще загуби съвсем 20 места, само че ще остане най-голямата групировка със 163 евродепутати, следвана от групата на социалистите и демократите със 141 депутати.

Инвазията на Русия в Украйна, рецесията с цената на живота, енергийните доставки, климатичните промени и миграцията ще заемат видно място в идната акция.

Корупционният скандал, който раздруса Европейския парламент и стана прочут като " ", също се чака да надвисне над дебатите, макар че въздействието му върху гласоподавателите ще бъде мъчно да се дефинира, защото медийното внимание върху правосъдния проблем доста понижа през последните месеци.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР