Европейците се възползваха от Евровизия за да изразят солидарността си

...
Европейците се възползваха от Евровизия за да изразят солидарността си
Коментари Харесай

Макрон, Шулц и Драги – две напред, една назад

Европейците се възползваха от Евровизия с цел да изразят солидарността си с Украйна и да натрият носа на Путин. Но надалеч от ентусиазма и успеха на Украйна на песенния конкурс, най-влиятелните европески столици започнаха да пеят друга ария, написа в коментар за POLITICO Матю Карничниг.

След седмици, прекарани в безпокойствие какво ще се случи, в случай че Русия победи Украйна, западноевропейските водачи в този момент се тормозят какво може да се случи, в случай че стане противоположното и Украйна в действителност завоюва. Неотдавнашният триумф на украинската войска в изтласкването на съветските войски от някои окупирани територии накара водачите на Франция, Германия и Италия да заключат, че в миналото немислима украинска победа към този момент е ясна опция.

Въпреки че европейските водачи обществено симпатизират на Украйна и даже са положили големи старания да я поддържат, те се притесняват, че „ унижението ”, както се изрази френският президент Еманюел Макрон предходната седмица, може да сътвори напълно нов набор от проблеми. Голямото терзание е, че украинската победа може да дестабилизира Русия, което ще я направи още по-непредсказуема и  нормализирането на енергийните връзки – още по-трудно. Макар че Макрон и немският канцлер Олаф Шолц неведнъж повтаряха, че Украйна ще дефинира  условията за прекъсване на огъня, в този момент те са подготвени за бързо решение на спора даже и с някои взаимни отстъпки, само че да се резервира престижа на едно съответно лице.

 „ Ние не сме във война с Русия “, сподели Макрон в  обръщение  към Европейския парламент в Страсбург предходната седмица, като акцентира, че „ задължението на Европа е да застане до Украйна, с цел да реализира преустановяване на огъня и по-късно да построи мир и нови салда на сигурността “.

Шолц направи сходна забележка по време на дълъг телефонен диалог с съветския президент Владимир Путин в петък. След диалога той разгласи в Twitter, че е предложил три неща на Путин, първото от които е „ преустановяване на огъня в Украйна допустимо най-бързо “, само че не и евакуиране на армията от цялата украинска територия. В  изявление за немското издание T-Online през уикенда Шолц, който забави изпращането на тежко въоръжение в Украйна, сподели, че Германия ще продължи да поддържа глобите против Русия, като в същото време повтори апела си за дипломатическо решение.

След срещата си с президента Джо Байдън във Вашингтон предходната седмица, италианският министър председател Марио Драги също прикани, че е време да се мисли за спокойно съглашение. „ Съгласихме се, че би трябвало да продължим да поддържаме Украйна и да оказваме напън върху Москва, само че също по този начин да стартираме да питаме по какъв начин да изградим мир “, сподели той пред кореспонденти, добавяйки, че напъните би трябвало да включват и Украйна. „ Хората... желаят да помислят за опцията за преустановяване на огъня и започване още веднъж на някои надеждни договаряния. Това е ситуацията сега. Мисля, че би трябвало да помислим надълбоко по какъв начин да се оправим с това “, съобщи Драги.

Прави усещане, че въпреки и да акцентират поддръжката си за Украйна, тримата европейски водачи се пробват да упражнят напън Киев да договаря тъкмо когато има превъзходство във военните дейности.

„ Искаме съветската войска да напусне нашата земя. Ние не сме на съветска земя. Няма да помогнем на Путин да резервира престижа си, като платим с нашата територия. Това би било незаслужено ”, безапелационен е Володимир  Зеленски в интервю  за италианската социална телевизия RAI.  Според него „ на вятъра ” Макрон е търсил подобен „ излаз за Русия “. Украинските управляващи са на мнение, че всяка отстъпка на територия на Москва, в това число и Крим, ще отвори вратата за бъдещи съветски нахлувания в страната.

Призивът на европейските водачи за договаряния с Русия е в контрастност с политиката на Съединени американски щати. Министърът на защитата Лойд Остин  посочи, че Украйна „ може да завоюва ” след визитата си в Киев в края на април. В отговор на въпрос за апела на Драги за мирни договаряния, Карън Донфрид, помощник-държавен секретар за Европа, акцентира, че въпреки Съединени американски щати да имат вяра, че спорът в последна сметка ще бъде позволен посредством дипломация, приоритет на администрацията е да оказва помощ на Украйна да се отбрани. „ Нашият фокус през днешния ден е върху това да подкрепим Украйна на бойното поле, тъй че когато му пристигна времето, страната да има допустимо най-голямо въздействие на масата за договаряния “, посочи тя пред кореспонденти в петък.

Засега Вашингтон не се тормози, че европейската поддръжка за водената от Съединени американски щати коалиция, подкрепяща Украйна, отслабва. Високопоставен американски чиновник напомни, че сходни европейски диспути не са нови и че към момента има единение на задачите, акцентирайки готовността на страните от Словакия до Германия да дават на Украйна оръжие. „ Разбира се, че имаме някакви опасения, само че мисля, че съдружниците също схващат какъв е залогът. Вижте Европейски Съюз - те спорят за съветския нефт и газ от години, само че внезапно си мислят, че могат да стигнат до възбрана? Това ще бъде историческо решение ”, счита той. 

Въпреки това разделянето сред най-големите страни в Европа, източните членки на Европейски Съюз и Съединени американски щати е видимо и не се лимитира единствено до политиците. Скорошно  допитване в ЕС-27 откри, че поддръжката за продължение на дипломатическия разговор с Русия е доста по-силна в Италия, Германия и Франция, в сравнение с в Съединени американски щати или Полша. Същата наклонност беше явна и по въпроса за оръжейната помощ за Украйна, като поддръжката беше по-слаба в огромните западноевропейски страни.

Джузепе Конте, някогашният италиански министър председател, който в този момент управлява Движението „ Пет звезди ”, част от необятната коалиция на Драги, сподели, че Европейски Съюз се нуждае от „ премислена тактика “. „ Целият Европейски Съюз, след тази начална фаза, когато помогнахме с военна помощ, би трябвало да се концентрира върху договарянията и оказването на напън за политическо решение “, посочи той пред POLITICO. Според него е значимо Европа да не „ понижава бдителността си “ по отношение на Путин, само че и да не губи от взор главната действителност: „ Русия е там и ще остане там “.

Превод и редакция Светлана Тодорова-Ваташка
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР