Европейците са се показали алчни, а не наивни, разчитайки в

...
Европейците са се показали алчни, а не наивни, разчитайки в
Коментари Харесай

Вестагер: Европа беше алчна, а не наивна за руския газ

Европейците са се посочили " алчни ", а не " наивни ", разчитайки в огромна степен на енергийните доставки от Русия. Това съобщи в изявление за няколко европейски медии в сряда еврокомисарката по конкуренцията Маргрете Вестагер, представена от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

" Ние не бяхме наивни, а алчни. Промишлеността ни в огромна степен се построи към съветската енергетика, най-много заради обстоятелството, че не е скъпа ", съобщи Вестагер, която е и заместник-председател на Европейска комисия в изявление, оповестено във Франция от в. " Лез Еко ".

Вестагер добави, че държанието на европейците е същото във връзка с Китай за доста артикули или по отношение на Тайван за чиповете, защото се търсят по-ниски индустриални цени.

Има обаче рискова награда - зависимостта, която плащаме през днешния ден с следствията от войната в Украйна, отбелязва еврокомисарката, която счита, че по-скоро би трябвало да се заплаща награда за сигурност, най-много залагайки на полутечен природен газ. Той е по-скъп, само че може да донесе непоклатимост и предвидимост, които ще доведат вложения, твърди еврокомисарката по конкуренцията.

Що се отнася до налагането на европейско ембарго за съветския нефт, което сега е блокирано от Унгария, Вестагер изрази убеденост, че ще бъде реализирано съглашение. Тя обаче добави, че Брюксел не може да изостави най-зависимите от съветския нефт страни и би трябвало да им обезпечи доставки.

Междувременно ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел удостовери увереността си, че ще бъде реализирано съглашение за ембарго на Европейски Съюз върху съветския нефт до началото на срещата на върха, макар блокирането от Унгария.

Продължавам да съм убеден в способността ни да разгадаем този въпрос преди срещата на Европейския съвет, която ще се организира в понеделник и вторник в Брюксел, удостовери той при визитата си в Стокхолм.

" Все още съм убеден, че можем да разгадаем тематиката преди Европейския съвет ", сподели Мишел пред кореспонденти по време на конференция в Стокхолм с министър-председателя на Швеция, съобщи Ройтерс.

" Това изисква доста разговор, доста политически старания и ние работим доста интензивно, с цел да можем да останем единни, само че също по този начин да вземем решения, с цел да разбием съветската военна машина и да се опитаме да окажем напън върху Кремъл да постави завършек на войната в Украйна ", добави той.

Необходим е сериозен разговор, доста културни старания. Работим старателно, с цел да сме в положение да останем единни, само че и да вземем решения, с цел да спрем съветската военна машина, съобщи на собствен ред шведската премиерка Магдалена Андершон.

Германия и Франция увериха през вчерашния ден, че блокирането на шестия пакет наказания от Будапеща към момента може да преодоляно през идните дни, което опонира на изказванията на унгарския министър председател, съгласно който е малко евентуално да има съглашение.

Аз съм реалист, знам, че има компликации, сподели Мишел, наблягайки, че ще даде най-хубавото от себе си, с цел да предложи вероятни решения преди изключителното съвещание на 27-те страни членки в Брюксел.

В писмо, адресирано до него, Виктор Орбан удостовери, че страната му не е в позиция да одобри шестия пакет наказания против Русия, защото договарянията не са довели до разрешаване на всички " висящи " въпроси.

Официален източник от немското държавно управление, представен от Ройтерс, също изрази вяра, че диалозите по новия пакет наказания ще приключат скоро, само че няма да са тематика на изключителната среща на върха.

По-рано тази седмица ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен означи, че страните от Евросъюза няма да се договорят за петролно ембарго против Русия този месец.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР