Европейците рискуват да станат свидетели на спирането на социалните медийни

...
Европейците рискуват да станат свидетели на спирането на социалните медийни
Коментари Харесай

Европа е изправена пред спиране на достъпа до Facebook

Европейците рискуват да станат очевидци на прекъсването на обществените медийни услуги Фейсбук и Instagram това лято, защото ирландският регулатор за отбрана на персоналните данни удвои заповедта си за прекъсване на потока от данни на компаниите към Съединени американски щати.

В четвъртък ирландската Комисия за отбрана на данните осведоми сътрудниците си в Европа, че ще блокира изпращането на потребителски данни от Европа към Съединени американски щати от компанията Meta, притежател на Фейсбук. Проектът за решение на ирландския регулатор лимитира последното правно средство на Meta за прекачване на огромни масиви от данни в Съединени американски щати след години на яростни правосъдни борби сред американския софтуерен колос и европейските деятели за отбрана на персоналните данни.

През 2020 година Съдът на Европейския съюз анулира пакта за придвижване на данни сред Европейски Съюз и Съединени американски щати, наименуван " Щит за персоналните данни ", заради опасения по отношение на практиките на Съединени американски щати за наблюдаване. С решението си той също по този начин затрудни потреблението на различен юридически инструмент, който Meta и доста други американски компании употребяват за прекачване на персонални данни в Съединени американски щати, наименуван общоприети договорни клаузи (SCC). Решението на Ирландия от тази седмица значи, че Фейсбук също е заставен да спре да разчита на SCC.

Meta неведнъж е предупреждавала, че сходно решение ще докара до закриване на доста от нейните услуги в Европа, в това число Фейсбук и Instagram.

" Ако не бъде призната нова трансатлантическа рамка за трансфер на данни и ние не можем да продължим да разчитаме на SCC или на други различни способи за трансфер на данни от Европа към Съединени американски щати, евентуално няма да можем да предлагаме редица от нашите най-важни артикули и услуги, в това число Фейсбук и Instagram, в Европа ", съобщи Meta в заявление до Комисията по скъпи бумаги и фондови тържища на Съединени американски щати през март тази година.

Ако ирландската заповед за блокиране бъде доказана от групата на европейските национални регулатори за отбрана на данните, тя евентуално ще раздруса и по-широката бизнес общественост, която се чуди по какъв начин да продължи да изпраща данни от Европа към Съединени американски щати след решението на висшия съд на Европейски Съюз през 2020 година

Европейски Съюз и Съединени американски щати договарят по нов текст за предаване на данни, който ще разреши на компании като Meta да продължат да изпращат данни през Атлантическия океан, без значение от ирландската заповед. През март Брюксел и Вашингтон се споразумяха за предварителна договорка на политическо ниво, само че договарянията по дребните юридически текстове зациклиха и е малко евентуално да бъде реализирано дефинитивно съглашение преди края на годината.

Говорител на ирландския КЗЛД удостовери, че проекторешението е изпратено на другите европейски регулатори на неприкосновеността на персоналния живот, които в този момент имат един месец, с цел да дадат своя принос, само че не пожела да разисква детайлности за решението.

Meta не отговори незабавно на запитването за коментар.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР