Европейското кино е удоволствието да сме част от човешките истории

...
Европейското кино е удоволствието да сме част от човешките истории
Коментари Харесай

София отбелязва Деня на европейското арт кино на 15 октомври

Европейското кино е удоволствието да сме част от човешките истории на огромен екран, които ни доближават до самите нас и ни сплотяват като общественост. Затова към този момент втора поредна година повече от 1000 киносалона в Европа означават Ден на европейското арт кино със своите стратегии, представящи най-хубавото и вълнуващо кино за годината. 

Един от патроните на самодейността тази година е шведският режисьор Рубен Йостлунд. „ Фокусът върху значимите тематики на днешния ден, това за мен е арт киното – да повдигаш въпроси, до момента в който приказваш за обществото ”, споделя Йостлунд, чийто филм „ Квадратът ” си потегли със Златна палма от Кан през май и провокира бурните реакции на публиката и рецензията.

Българският сътрудник на Ден на европейското арт кино 2017 е Дом на киното, където на 15 октомври (неделя) ще бъдат показани пет от най-успешните нови европейски филми.

От 11:00 часа хитовата анимация „ Животът ми като тиквичка ” ще вкара аудиторията в приключенията на малко момче, което мисли, че е останало самò на света, откакто губи майка си и се озовава в дом за деца. Срещите му там обаче го опровергават – той се учи, открива нови неща, основава другарства и се влюбва.

15 октомври е и Международен ден на белия бастун, който ще бъде маркиран с прожекцията на „ Белгийският крал ” в 12:15 часа – първият български филм, приспособен за незрящи посредством дублаж, който да потопи хората с нарушено зрение в историята и атмосферата на пътешествието през Балканите, което белгийският крал подхваща.

Документалната лента „ Огън в морето ” (14:00 часа) споделя за италианския остров Лампедуза – бленувано място за стотици хиляди мигранти от Африка и Близкия Изток, които идват там с вярата за по-добър живот. Филмът е фокусиран върху 12-годишният Самуеле, който върви на учебно заведение, обича да ловува и също е зависим на фантазията за острова. Повлиян от историите за Средиземно море, той желае да стане риболовец като татко си.

Най-добрият филм на годината съгласно рецензията „ Тони Ердман ” (от 16:00 часа) напомня конфликта сред условията на актуалния свят, който ни трансформира в безчувствени роботи и потребността на хората от почтени взаимоотношения. Уинфрид и щерка му Инес са изгубили връзката между тях и я построяват отначало в една проницателна история, изпълнена с комизъм и мъдрост.

„ Човек на име Уве ” от 21:00 часа стартира с комичните завършения на възрастния Уве, който не може да се отърве от досадници след загубата на брачната половинка си. Те се редуват с ретроспекции за живота му, изпълнен с доста труд и неуморна отбрана на персоналните му разбирания за положително и зло. Екранизацията по бестселъра на шведския публицист Фредрик Бакман е на първо място роман за силата на любовта оттатък всяка рационалност, предубеждения и несъгласия.

Билетите за всички филми са на цена от 7 лв. (редовен) и 5 лв. (за учащи и пенсионери) като се изключи прожекцията за незрящи на „ Белгийският крал ”, чиято цена е 5 лв..
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР