Европейско дърво на годината е конкурс, който се организира от

...
Европейско дърво на годината е конкурс, който се организира от
Коментари Харесай

„Европейско дърво на годината“, Ново село, вековният дъб и как да гласуваме в конкурса

" Европейско дърво на годината " е конкурс, който се провежда от 2011 година насам. Целта му е да научим за някои от най-интересните дървета на Стария континент и да се замислим за опазването им. Тази година българското присъединяване е на вековния дъб от Ново село в област Велико Търново.

След спечелването на националния конкурс " Дърво с корен ", вековният дъб от Ново село се класира и в интернационалната конкуренция " Европейско дърво на годината ", в която тази година присъединяване взимат 16 дървета от разнообразни елементи на Европа.

Освен от България, в състезанието има представители на разнообразни дървета от Англия, Словакия, Испания, Португалия, Румъния, Полша, Нидерландия, Ирландия, Италия, Франция, Унгария, Чехия, Белгия, Хърватия и Русия.

Родният дъб, който е на 500 години, пази историята на Ново село от построяването му през 1750 година до през днешния ден. През 2010 година при честването на годишнина от основаването на селото, жителите му засаждат до остарялото дърво млад дъб от жълъд на вековното дърво. Целта на локалните е с течение на годините двете дървета да вплетат корените си и античният дъб да съобщи историята на Ново село на младото дръвче.

Гласуването за " Европейско дърво на годината " става тук до 29 февруари 2020 година Важно е да отбележим, че когато даваме своя глас, е наложително да изберем две дървета. През последната седмица (от 23-и до 29 февруари) гласуването е скрито и на уеб страниците няма да бъдат показани настоящите резултати все още.

Крайните резултати ще бъдат оповестени на церемонията по награждаване на спечелилите в състезанието, която ще се организира в Брюксел на 17 март 2020 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР