Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията предупреждава, че

...
Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията предупреждава, че
Коментари Харесай

Туиндемия от грип и коронавирус грози Европа

Европейският център за профилактика и надзор на болесттите предизвестява, че тази година е възможна двойна зараза (т.н. " туиндемия " ) от грип и коронавирус в Европа, съобщава " Ройтерс ".

Причината е, че грипният вирус се популяризира в Европа доста по-бързо отколкото през предходната година.

Ако миналата зима грипният вирус бе съвсем липсващ в резултат на рестриктивните мерки поради ковид, то в този момент той циркулира доста по-активно заради разхлабването на противоепидемичните ограничения.

Броят на пациентите с грип в отделенията за интензивно лекуване в лечебните заведения в Европа пораства непрекъснато - през последната седмица на 2021 година те са 43-ма. Въпреки че това е доста по-малко от 2018 година, когато цифрата беше над 400, то е и повече от 2020 година, когато през целия декември в интензивното поделение е имало единствено един човек с грип.

Според основния специалист по грип в ECDC Паси Пентинен бързото повишаване на броя на инфектираните може да докара до необичайно дълъг грипен сезон, който да продължи и през лятото.

Той изрази безпокойство от грипа, в случай че стартират да се анулират всички ограничения, защото отдавна в Европа съвсем е нямало грипна циркулация. Възможно е да се отклоним от нормалните сезонни модели, предупреди Пентинен.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР