Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ЕЦПКЦ) е

...
Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ЕЦПКЦ) е
Коментари Харесай

Андреа Амон: Пандемията от COVID-19 ни даде ценни уроци

Европейският център за предварителна защита и надзор на болесттите (ЕЦПКЦ) е извадил редица изводи от продължителната зараза от ковид, съобщи ДПА.

Базираният в Стокхолм здравен орган е разпознал четири области, в които биха могли да бъдат извлечени поучения от пандемията, с цел да могат страните по-добре да се приготвят за бъдещи пандемии или други изключителни обстановки.

Сред поуките са изгодите от вложенията в работната мощ в региона на опазването на здравето, нуждата от по-добра подготовка за идващите здравни рецесии, потребността от връзка по отношение на риска и ангажиране на общността, както и от събиране и разбор на данни, излиза наяве от оповестения през днешния ден отчет на ЕЦПКЦ. Органът акцентира, че всички тези области са тясно свързани. На фона на прекосяването на пандемията във фаза на понижена активност отчетът има за цел да притегли внимание към следващи дейности, които биха могли да допринесат за възстановяване на подготовката за справяне с пандемии в Европа.

" Пандемията отCOVID-19 ни даде скъпи уроци и е значимо да създадем обзор и оценка на дейностите си, с цел да определим какво е проработило и какво не е ", съобщи директорката на ЕЦПКЦ Андреа Амон. " Трябва да бъдем по-добре готови за бъдещи рецесии в региона на публичното здраве и това би трябвало да бъде направено посредством дейности в разнообразни области. Това включва вложение и укрепване на работната мощ в региона на публичното здраве, възстановяване на следенето на заразните заболявания, усилване на връзката по отношение на риска и ангажираността на обществеността, както и поощряване на съдействието сред организации, страни и райони ", добави тя, представена от Българска телеграфна агенция. 

Коронавирусът доближи Европа при започване на 2020 година и по-късно се популяризира извънредно бързо. Множество страни в началото реагираха с въвеждане на обилни ограничавания на публичния живот и затвориха границите си.

Благодарение на рекордно бързото създаване на ваксини против ковид в последна сметка през 2022 година като цяло стана допустимо обстановката да бъде овладяна. Хора към момента се заразяват, само че Европа към този момент е надалеч от високите равнища на заразяване и смъртност от пика на рецесията, показва ДПА.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР