Европейският суперкомпютър в България започва официално работа. Това обявиха от

...
Европейският суперкомпютър в България започва официално работа. Това обявиха от
Коментари Харесай

Европейският суперкомпютър в България започва официално работа

Европейският суперкомпютър в България стартира публично работа. Това оповестиха от „ София Тех парк “. Машината е част от мрежата на високопроизводителните машини на Европейския съюз.

Тестване на молекули за медикаменти, проучване свойствата на материалите, моделиране на климата, цифрови двойници за проби - това са единствено част от дилемите, които ще могат да се извършват на българския суперкомпютър.

С продуктивност от 4,5 милиона милиарда интервенции в секунда компютърът беше класиран измежду профилирани проби на 91-во място в международната самостоятелна експертна ранглиста на високопроизводителни машини - TOП 500.

Така България може да е дигитален водач в района, уточни еврокомисарят Мария Габриел.

„ Виждам суперкомпютъра като свързващо звено сред общности, университети, лаборатории, промишлености, като ускорител за цели, които носят добавена стойност “.

Освен за научната общественост, и бизнесът ще може да употребява супермашината. Очаква се тя да бъде надградена с модули за изкуствен интелект и квантови калкулации, изясни Петър Статев е създател на ИКТ Клъстер:

„ Първите ъпгрейди на машината ще бъдат направени още идната година “.

Още 4 като българския компютър има в Европа. Системата ще бъде допълнена от три още по-мощни - във Финландия, Италия и Испания. Ръководителят на Консултативната група за проучвания и нововъведения към EuroHPC Жан Пиер Панцера означи, че помощта на Европейска комисия продължава да бъде значима, тъй като надпреварата в тази сфера не е симетрично сред Европа и неевропейските страни.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР