Европейският спътник ERS-2, който завърши мисията си за наблюдение на

...
Европейският спътник ERS-2, който завърши мисията си за наблюдение на
Коментари Харесай

Спътникът на ЕSA ERS-2 изгоря в земната атмосфера над северната част на Тихия океан

Европейският сателит ERS-2, който приключи задачата си за наблюдаване на Земята преди 13 години, завърши живота си с навлизането си земната атмосфера, оповестяват международните информационни организации, базирайки се на Европейската галактическа организация (ЕКА), предава Българска телеграфна агенция.

Операцията по връщането на спътника, която е необичайност за ЕКА, стартира през 2011 година, за да се предотврати инцидентното му заличаване и разпръскването на парчета, които могат да се окажат рискови за дейните спътници и за Международната галактическа станция (МКС).

" Имаме удостоверение, че ERS-2 е навлязъл още веднъж в атмосферата в 17:17 ч. по Гринуич над северната част на Тихия океан сред Аляска и Хавай ", оповестиха от оперативния център на ЕКА в обществената мрежа Екс, известна преди като Туитър.

По-голямата част от спътника ERS-2 с тегло 2,3 тона теоретично е изгоряла, когато е достигнала долните пластове на атмосферата на височина към 80 километра.

Пионерски сателит за наблюдаване на Земята, ERS-2 е изстрелян през 1995 година и подложен в орбита на близо 800 километра височина. Четири години по-рано на задача е изпратен предшественикът му ERS-1. По това време те са най-модерните спътници за наблюдаване на Земята, разработвани в миналото. ERS-1, който спря да действа преди десетилетия, към момента се намира в орбита.

През целия си работен живот ERS-2 събираше данни за намаляването на полярния лед на Земята, изменящите се земни повърхности, повишението на морското ниво, стоплянето на океаните и химическия състав на атмосферата.

ERS-2 беше употребен и за наблюдаване на естествени бедствия, като тежки наводнения и трусове, в отдалечени елементи на света.

През 2011 година, в края на задачата му, ЕКА го смъкна на към 500 километра, тъй че по-късно той да се спусне по натурален метод и последователно към Земята единствено за 13 години, вместо за 100 до 200 години, които щяха да са нужни, в случай че беше останал на първичната си височина.

Според ЕКА обект с сходна маса като тази на ERS-2 приключва дните си в атмосферата приблизително един път на една или две седмици.

Лишен от вътрешната си сила (гориво, акумулатори и др.) след края на задачата си, галактическият уред криеше забележителен риск от детонация и формиране на парчета.

През юли 2023 година европейският сателит Aeolus се спусна към Земята по следен метод, от по-ниска орбита - 300 килиметра, спрямо тази на ERS-2. Отломките от спътника паднаха в Атлантическия океан.

В случая с ERS-2 вероятността някоя от отломките му да удари човек на Земята беше по-малка от едно на 100 милиарда, съгласно блога на ЕКА, отдаден на задачата.

През 2023 година Европейската галактическа организация стартира харта за " нулеви парчета " за галактически задачи, които ще се организират от 2030 година Над 100 организации, измежду които " Еърбъс ", " Талес Аления Спейс " и други, оповестиха желанието си да я подпишат.

Отпадъци от употребявани спътници, елементи от ракети и парчета от конфликти се натрупат от началото на галактическата епоха. Проблемът се изостри през последните десетилетия, отбелязва Агенция Франс Прес.

Според калкулации на ЕКА в орбита има към един милион парчета от спътници или ракети с размери над сантиметър, които са задоволително огромни, с цел да " извадят от строя " галактически транспортен съд при положение на конфликт.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР