Европейският шампионат по хандбал за младежи до 20 години във

...
Европейският шампионат по хандбал за младежи до 20 години във
Коментари Харесай

Европейският шампионат по хандбал във Варна – изпит за млади съдии

Европейският шампионат по хандбал за младежи до 20 години във Варна е финален изпит за 6 двойки млади съдии, оповестяват уредниците на събитието за Moreto.net.

От представянето им на състезание ще зависи дали ще преминат последния стадий от тестванията, с цел да получат статут за управление на мачове от всички равнища на европейския хандбал.

„ Реферите се предлагат за интернационалните от националните си федерации. След това ги включваме в стратегия за млади съдии. Свирят мачове в два или три шампионата. Когато решим, че са подготвени, получават статут на претенденти и следва изпит. Тестът на тези съдии е точно Европейският шампионат във Варна. Ако устоят изпита, към този момент могат да свирят всичко в Европа. Следващата стъпка е да преминат през нов курс на Международната федерация, с цел да свирят на международно равнище “, описа членът на съдийската комисия на Европейската федерация по хандбал, отговарящ за елитните рефери и делегати Ойвинд Тогстад.
Норвежецът е бил интернационален арбитър в продължение на 22 години, управлявал е мачове на Олимпийски игри, Световни и Европейски шампионати, Шампионска лига, финали на Европейски купи и други.

Съдиите са на възраст сред 27 и 32 години. Всяка заран Тогстад събира кандидат-международните рефери и им прави анализ на мачовете, показвайки им и видео.

Членът на съдийската комисия на ЕХФ изрече мнение и за новите правила, по които в Европа се играе за пръв път точно във Варна.

„ Имаше много хора, които чакаха да имаме проблеми с тях, само че не се случи по този начин. Тук ги виждаме за пръв път – смяната при осъществяване на начално мятане, което в този момент е от кръг с диаметър 4 м не е проблем за съдиите. Може би ще стана, когато треньорите стартират да създават тактики с него. Тази смяна прави играта по-бърза, а играчите тичаха доста и преди въвеждането й. Но на този шампионат тази смяна не е проблем. Втората смяна е намаляването от 6 на 4 паса при пасивна игра. Виждаме, че това не е проблем, а и съдиите споделят, че е по-лесно за тях. И последната смяна е наказването от 2 минути при пряк удар в главата на вратаря. Остава аленият картон при удар в главата на вратаря при дузпа “, обясни членът на съдийската комисия към ЕХФ.
Той изрази още мнение, че макар въвеждането на новата топка, която не се маже с клистер (специален тип лепило), остарялата ще остане в приложимост, изключително в шампионатите за подрастващи.

Ойвинд Тогстад се изрече извънредно ласкаво за организацията на Европейския шампионат за младежи до 20 години във Варна.

„ Бил съм и преди във Варна. Перфектна, съвършена организация! Много съм благополучен да бъда тук. Имаме безусловно всичко – в действителност топ обслужване от уредниците, добра храна, гостолюбие, залата е близо. Всичко е съвършено. Отношението към нас от страна на президента на Българската федерация Росен Добрев и генералния секретар Теодор Илиев е необикновено “, приключи експертът в съдийството.
Днес от 15 часа в група „ Б “ играят Нидерландия – Грузия, а в 17 часа Словакия – Австрия. На 7 юли (четвъртък) от 17 часа е последният мач на България от група „ А “ с Финландия.

Входът за Европейските шампионати е свободен.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР