Европейският съюз заяви на Турция, че няма да облекчи изискванията

...
Европейският съюз заяви на Турция, че няма да облекчи изискванията
Коментари Харесай

ЕС постави условието, при което ще отмени визите с Турция

Европейският съюз съобщи на Турция, че няма да облекчи условията за пътешестване на жителите ѝ в Общността, в случай че Анкара не разхлаби законите за битка против тероризма, които съгласно Европейски Съюз са несъразмерни, оповестява " Ройтерс ".

Европейски Съюз беше шокиран от репресиите, подхванати от турския президент Реджеп Тайип Ердоган след несполучливия прелом през 2016 година, в които бяха задържани към 50 хиляди души, в това число публицисти, а още към 150 хиляди души - от учители до съдии и военнослужещи, бяха уволнени или отстранени от служба.

Това обтегна връзките на Общността със съюзничката от НАТО, която също по този начин е извънредно значим фактор за възпирането на миграционната вълна от Близкия изток към Европа.

Турция се опита да поправи връзките, казвайки на Европейски Съюз по-рано този месец, че е изпълнила всички критерии за свободно пътешестване в Общността.

Ала външният министър на Белгия Дидие Рендерс настоя, че Анкара би трябвало първо да разхлаби законите си за битка против тероризма, което Турция дълго време отхвърляше да стори. Турция твърди, че има потребност от тях, като се има поради сериозността на заканите за сигурността, с които се сблъсква на личната си територия и в района.

" Ако е допустимо законодателството да се приведе в сходство с полезностите на Европейския съюз, ще бъде допустимо да се реализира прочут прогрес ", посочи Рендерс в коридорите на срещата на външните министри на Европейски Съюз в София, на която участва и турският министър за участието в Европейски Съюз Омер Челик.

" Връзката е тази - същинска еволюция в Турция в законодателството по отношение на тероризма и опцията да се прегледа въпроса за визите ", разяснява белгийският първи посланик. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР