Европейският съюз започва разследвания срещу двама китайски производители на слънчеви

...
Европейският съюз започва разследвания срещу двама китайски производители на слънчеви
Коментари Харесай

Брюксел разследва производители на слънчева енергия, сред които най-големият в света

Европейският съюз стартира следствия против двама китайски производители на слънчеви панели. Те са обвинени в приемане на дотации, за които Брюксел се притеснява, че подбиват бизнеса на блока, оповестяват международните организации.

Разследванията са в сходство с новите правила, които влязоха в действие през юли предходната година и целят да попречат на задграничните дотации да подкопаят лоялната конкуренция в 27-членния Европейски съюз.

" Европейската комисия ще реши дали въпросните производители от Китай са се възползвали от непочтено преимущество, с цел да завоюват публични поръчки в Европейски Съюз ", обявиха от антитръстовия регулатор на блока.
 Въглищен магнат строи най-големия слънчев и вятърен парк в света
Въглищен магнат строи най-големия слънчев и вятърен парк в света

Той ще е 15 пъти по-мощен от АЕЦ " Козлодуй "

Разследват се два консорциума, единият от които включва групата ENEVO в Румъния. Другият е немско дъщерно сдружение на китайската компания майка LONGi Green Energy Technology. LONGi е най-големият производител на слънчеви панели в света.

Вторият консорциум се състои от две дъщерни сдружения, напълно притежавани и следени от китайска държавна компания Shanghai Electric Group.

Проблемите на най-големия в света

Наскоро стана ясно, че най-големият производител на слънчева сила в света ще редуцира съвсем една трета от работната си мощ вследствие на акция за понижаване на разноските.

Китайската компания Longi ще се раздели с до 30% от работната си мощ в ускорение на намаляването на разноските, което стартира в края на предходната година. Не е ясно какъв брой тъкмо работни места ще бъдат изгубени в компанията, която имаше личен състав от 80 000 души през 2023 година.
 Снимка 211070
Източник:

Новите правила на Европейски Съюз изискват компаниите да уведомяват Европейската комисия, когато техните търгове за публични поръчки в блока са на стойност над 250 милиона евро и когато дадена компания е получила най-малко 4 милиона евро задгранични финансови вноски през предходните три години.

" Комисията счете за целесъобразно да стартира задълбочено следствие на тези производители, защото има задоволително индикации, че те са придобили задгранични дотации, които изкривяват вътрешния пазар ", се споделя в изказване на Европейска комисия.

Двата консорциума са кандидатствали за планиране, създаване и употреба на фотоволтаичен парк в Румъния с конфигурирана мощ от 110 мегавата, отчасти финансиран от европейски фондове.

" Двете нови задълбочени следствия на задгранични дотации в бранша на слънчевите панели имат за цел да запазят икономическата сигурност и конкурентоспособността на Европа, като подсигуряват, че фирмите на нашия обединен пазар са в действителност конкурентоспособни и играят почтено ", съобщи пред международните медии еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон.

Разследването против договорката с китайските влакове в България

Обявените следствия не са първите по Регламента за задграничните дотации. През февруари Европейската комисия стартира следствие на дъщерно сдружение на китайския железопътен колос CRRC.

Това следствие обаче беше прекъснато, откакто дъщерното сдружение на CRRC този месец се отдръпна от търг в България за доставка на електрически влакове.

Китай е центърът на международните индустриални промишлености за слънчеви доставки. Изграждането в страната на нови заводи, отдадени на технологията, сътвори яростна конкуренция, както в страната, по този начин и отвън нея.
 Брюксел проверява най-голямата договорка на България за покупка на нови влакове за над 1 милиард лв.
Брюксел проверява най-голямата договорка на България за покупка на нови влакове за над 1 милиард лв.

Обществената поръчка беше прекъсната в края на предходната година и още веднъж пусната при започване на тази
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР