ЕС обявява разследване на китайските субсидии за електрически превозни средства

...
Европейският съюз започва разследване на субсидиите, които Китай предоставя на
Коментари Харесай

Европейският съюз започва разследване на субсидиите, които Китай предоставя на производителите на електрически превозни средства

От Associated Press 13 септември , 2023 г., 4:36 AMКитай предоставя на производителите на електрически превозни средства, каза ръководителят на изпълнителната власт на блока в сряда, тъй като нараства загрижеността, че помощта вреди на европейските компании.

„Сега световните пазари са наводнени с по-евтини китайски електрически автомобили, а цената им се поддържа изкуствено ниска от огромни държавни субсидии. Това изкривява нашия пазар“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред законодателите на ЕС в Страсбург, Франция.

„Тъй като не приемаме това изкривяване отвътре в нашия пазар, ние не приемаме това отвън“, каза фон дер Лайен. „Така че мога да обявя днес, че комисията започва антисубсидийно разследване на електрически превозни средства, идващи от Китай.“

Китайските лидери помогнаха страната да стане най-голямата пазар на електрически превозни средства, като инвестира милиарди долари в субсидии, за да получи ранна преднина в това, което се смята за обещаваща индустрия.

Глобалните производители на автомобили са изправени пред нарастваща конкуренция в родните си региони от китайски марки, които заемат пазарен дял.

Производителите на електрически превозни средства, включително BYD Auto и подразделението Zeekr на Geely Group, започнаха продажби тази година в Япония и Европа. Geely също притежава шведската Volvo Cars и нейната изцяло електрическа луксозна марка Polestar.

„Европа е отворена за конкуренция, но не и за надпревара към дъното. Трябва да се защитим от нечестни практики“, каза фон дер Лайен. Тя не даде подробности за разследването.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР