Европейският съюз все още е далеч от постигане на целта

...
Европейският съюз все още е далеч от постигане на целта
Коментари Харесай

Електромобилите в Европа растат, но проблемите със зареждането им остават

Европейският съюз към момента е надалеч от реализиране на задачата си в границите на Зеления пакт за един милион зарядни станции до 2025 година и не разполага с цялостна стратегическа пътна карта за електромобилността. Въпреки постигнатите триумфи, като да вземем за пример поощряване на приемането на общ стандарт за щепсели за зареждане и подобряването на достъпа до разнообразни мрежи за зареждане, в Европейски Съюз към момента съществуват спънки за пътешестване с електрически транспортни средства. Това сочи на Европейската счете палата (EСП). Според него съществуването на публични зарядни станции е друго в обособените страни, платежните системи не са хармонизирани и че липсва задоволително налична информация в действително време за потребителите.

Въпреки че през 2020 година се следи общ спад в регистрациите на нови транспортни средства заради пандемията от COVID-19, пазарният дял на електрическите и зареждащите се от електрическата мрежа хибридни транспортни средства се е нараснал доста. Мрежите за зареждане обаче не се развиват със същия ритъм, означават инспекторите.

Според Европейската асоциация на автомобилните производители 89.4% от всички нови транспортни средства, регистрирани в Европейски Съюз през 2019 година, работят с бензин или дизелово гориво. Хибридните електрически транспортни средства съставляват 6 %, електрифицираните транспортни средства - 3 %, а всички други транспортни средства, употребяващи различни горива (например газ или водород) —едва 1.6%. През 2020 година сегментът на транспортни средства с електрическо зареждане нараства до 10.5% от новите регистрации на коли. Производителите на коли предвиждат, че производството на електрически транспортни средства в Европа ще се усили шест пъти до 2025 година, достигайки над 4 млн. автомобила и микробуса годишно —или над една пета от размера на производството на коли в Европейски Съюз.

Проблемът обаче е, че към момента няма задоволително зарядни станции и по-точно от бързите или свръхбързите, при които са задоволителни 30 или 40 минути за зареждане на батерията, защото няма експлицитни условия към страните членки за реализиране на съответен брой зарядни точки.

В одитния отчет се напомня, че в своя проект за деяние от 2017 година по отношение на инфраструктурата за различни горива Европейска комисия е пресметнала, че броят на обществено наличните зарядни точки ще би трябвало да се усили от наличните тогава 118 000 до 440 000 през 2020 година Според данните на Европейски Съюз обаче през предходната година зарядните точки в Европейски Съюз и Англия са били едвам към 250 хиляди, а от тях единствено 14 на 100 са бързи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР