Европейският съюз утре блокира утре приемането на проекта за реформа

...
Европейският съюз утре блокира утре приемането на проекта за реформа
Коментари Харесай

ЕС замразява реформата на договора за енергийната харта

Европейският съюз на следващия ден блокира на следващия ден приемането на плана за промяна на енергийната харта - интернационален контракт, който се възприема като прекомерно протекционистичен във връзка с вложенията в изкопаеми горива, разгласи през днешния ден Брюксел, представен от Франс прес. Причината за това е неналичието на съглашение сред страните членки.

През юни бе създаден компромисен вид за модернизиране на този тридесетгодишен контракт, само че той би трябвало да бъде доказан с публично единомислещо гласоподаване от към 50 подписали страни на плануваната за на следващия ден конференция в Улан-Батор, Монголия.

Някои страни членки на Европейски Съюз (Франция, Испания, Нидерландия, Люксембург и Германия) оповестиха през последните седмици, че ще се отдръпват от контракта, определяйки постигнатия компромис като непълен, с цел да отговори на климатичните провокации. Италия се отдръпна още през 2015 година.

На среща в петък " страните членки не съумяха да се спогодят за модернизиране на Договора за Енергийната харта, тъй че ще желаяме той да бъде отдръпнат от дневния ред на утрешното съвещание ", което ще докара до отсрочване на гласуването. Това съобщи Мириам Гарсия Ферер, представител на Европейска комисия.

Според дипломатически източник Франция, Испания, Нидерландия и Германия са се въздържали да поддържат връчването на мандата на Европейската комисия.

Договорът за Европейската харта е подписан през 1994 година след края на Студената война, с цел да предложи гаранции на вложителите в страните от Източна Европа и някогашния Съюз на съветските социалистически републики.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР