Европейският съюз удължи в четвъртък правото на бежанците от Украйна

...
Европейският съюз удължи в четвъртък правото на бежанците от Украйна
Коментари Харесай

ЕС удължи до 2025 г. правото на украинците да останат в блока

Европейският съюз удължи в четвъртък правото на бежанците от Украйна да останат в блока с една година до март 2025 година, до момента в който войната на Русия против тяхната страна продължава, оповестява Европейският съвет.

" Европейски Съюз ще поддържа украинския народ толкоз дълго, колкото е належащо ", сподели испанският вътрешен министър Фернандо Гранде-Марласка, чиято страна е ротационен ръководител на Европейски Съюз.

" За да се обезпечи правна сигурност за над 4 милиона украински бежанци, които понастоящем живеят в Европейски Съюз , Съветът реализира единодушие за удължение на периода на краткотрайната протекция, от 4 март 2024 година до 4 март 2025 година, за хората, бягащи от нападателната война на Русия против Украйна. "

Механизмът за краткотрайна протекция беше задействан на 4 март 2022 година - единствено няколко дни откакто съветските въоръжени сили започнаха огромно настъпление в Украйна - и автоматизирано беше продължен с една година.
 България даде обещание непоколебима поддръжка за Украйна колкото е належащо
България даде обещание непоколебима поддръжка за Украйна колкото е належащо

Бъдещето на свободния либерален свят е невероятно без свободата за украинския народ, посочи Желязков

Системата обезпечава незабавна и групова (т.е. без да е належащо разглеждане на самостоятелни молби) протекция на разселените лица , които не са в положение да се завърнат в страната си на генезис.

Целта е да се облекчи натискът върху националните системи за даване на леговище и да се даде опция на разселените лица да се употребяват от хармонизирани права в целия Европейски Съюз . Тези права включват: престояване, достъп до пазара на труда и жилищно настаняване, здравна помощ, обществено подкрепяне , достъп до обучение за децата.

Временната протекция е механизъм на Европейски Съюз за изключителни обстановки, който се задейства при изключителни условия на всеобщ приток. Директивата на Европейски Съюз по отношение на краткотрайната протекция беше призната през 2001 година след огромното разселване в Европа в следствие от въоръжените спорове в Западните Балкани, по-специално от Босна и Херцеговина и Косово.
 Европейска комисия желае да удължи закрилата за украинските бежанци в Европейски Съюз до 2025 година
Европейска комисия желае да удължи закрилата за украинските бежанци в Европейски Съюз до 2025 година

Предложението на Европейска комисия би трябвало да бъде утвърдено от Съвета на ЕС
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР